U trendu

Turske vlasti isekle struju opozicionom lideru koji ne plaća račune u znak protesta

 Lider vodeće turske opozicione stranke Kemal Kiličdaroglu, koji odbija da plati račune za električnu energiju u znak protesta zbog visoke cene za domaćinstva, rekao je da su mu vlasti danas isekle struju u kući.

Kiličdaroglu, lider socijaldemokratske Republikanske narodne partije (CHP), obećao je ranije da neće plaćati račune za struju dok vlada ne smanji cene, izražavajući solidarnost sa oko 3,5 miliona turskih domaćinstava kojima je prošle godine isključena struja zbog dugovanja.

„Energija je osnovno ljudsko pravo, kao hleb, kao voda, kao vazduh. Struja je moje pravo. Želeo sam da budem glas onih koji ne mogu da plate“, naveo je Kiličdaroglu.

Turski građani i kompanije dobijaju izrazito visoke račune za komunalne usluge otkako su vlasti 1. januara naglo podigle tarife za struju.

Poskupljenje struje je dovelo do protesta, a mnoga mala preduzeća su na vratima istakla račune da pokažu da su blizu zatvaranja.

Kako bi obezbedila izvesno olakšanje, vlada je uvela niz mera, uključujući pomeranje nivoa za obračun po skupljoj tarifi, za domaćinstva i neka preduzeća koja troše više električne energije. Uprkos tome, mnoga domaćinstva su i dalje u problemu.

Godišnja stopa inflacije u Turskoj skočila je u martu na 61 odsto, što je njen najviši nivo u poslednje dve decenije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.