U trendu

Turske vlasti potvrdile pobedu opozicije na izborima u Istanbulu

Turske vlasti potvrdile su danas, posle više od dve nedelje ponovnog brojanja glasova na zahtev vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, da je kandidat opozicije Ekrem Imamoglu pobedio na izborima za gradonačelnika Istanbula.

Vlasti, medjutim, tek treba da razmotre juče podnet zahtev AKP-a da izbori za gradonačelnika Istanbula budu poništeni i da glasanje bude ponovljeno. Ako taj zahtev bude usvojen, izbori bi mogli da budu ponovljeni 2. juna.

Imamoglu, kandidat Republikanske narodne partije (CHP), primio je danas sertifikat kojim se potvrdjuje njegova tesna pobeda nad kandidatom AKP-a Binalijem Jildirimom, bivšim premijerom Turske, nekoliko sati pošto je poslednja žalba AKP-a odbijena.

CHP je saopštila da je Imamoglu pobedio Jldirima s 13.700 glasova razlike. Prvobitna razlika, pre serije ponovnog prebrojavanja, bila je 25.000 u korist Imamoglua.

Pristalice Imamoglua (48) okupile su se ispred suda gde mu je uručen sertifikat i ispred gradske skupštine gde je formalno preuzeo vlast, uzvikujući „Gradonačelnik Ekrem“.

„Svesni smo potreba grada. Znamo zahteve gradjana i odmah ćemo početi da im služimo“, rekao je pristalicama Imamoglu.

Na lokalnim izborima održanim 31. marta Erdoganova stranka je osvojila većinu glasova na nivou cele zemlje, ali je izgubila Ankaru i Istanbul, i više puta podnela žalbe na rezultate u tim gradovima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.