U trendu

Turski i američki zvaničnici razgovaraju o izručenju Gulena

Turski i američki zvaničnici počeli su danas razgovore o zahtevu Ankare za izručenje muslimanskog sveštenika Fetulaha Gulena iz SAD, optuženog u Turskoj za organizovanje pokušaja puča prošlog meseca.

Delegacija američkog Ministarstva pravde i Stejt departmenta doputovala je u Ankaru u ponedeljak, a sastanci u turskom Ministarstvu pravde zakazani su za danas i sutra, prenosi Al Džazira.

Ankara tvrdi da iza pokušaja državnog udara u Turskoj stoji Gulen koji već 17 godina živi u SAD. Gulen odbacuje bilo kakvu umešanost u puč, u kojem je stradalo 270 ljudi.

Vašington je od Turske tražio čvrste dokaze o Gulenovoj umešanosti da bi razmotrio zahtev za izručenje.

Očekuje se da će turski zvaničnici s američkim kolegama detaljno razmotriti dokaze i o mreži Gulenovih pristalica, koji je optužen i da nastoji da svrgne vlast infiltracijom u turske institucije, posebno vojsku, policiju i sudstvo, navodi agencija Anadolija.

U posetu Turskoj sutra će doputovati i potpredsednik SAD Džozef Bajden, da bi naglaslio „nastavak snažne podrške“ Vašingtona Turskoj posle pokušaja puča, saopštila je u ponedeljak Bela kuća.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.