U trendu

Turski i ruski ministri odbrane razgovarali o Siriji

Ruski i turski ministri odbrane istakli su danas potrebu da se nastavi vojna i obaveštajna saradnja da bi se osigurala stabilnost u sirijskoj provinciji Idlib uprkos provokacijama, saopštilo je danas tursko ministarstvo odbrane.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu sastao se danas sa turskim kolegom Hulusijem Akarom u Ankari uoči sastanka predsednika Rusije, Turske i Irana u četvrtak u Sočiju.

Rusija, ključna saveznica sirijske vlade i Turska koja podržava sirijsku opoziciju u septembru su posredovale u postizanju primijra u Idlibu, poslednjem uporištu sirijskih pobunjenika. Taj dogovor je sprečio veliku ofanzivu sirijske vlade ali je poslednjih nedelja doveden u pitanje pošto su borci vezani za Al Kaidu povratili neke gradove i sela od rivalskih pobunjenika.

U turskom saopštenju navodi se da su Šojgu i Akar „razmenili stavove o merama da se osigura bezbednost u zoni deeskalacije u Idlibu“.

Oni su takodje postigli „uzajamno razumevanje“ oko prevazilaženja zabrinutosti Turske zbog prisustva kurdskih snaga u Manbidžu i oblastima istočno od reke Eufrat, dodaje se u saopštenju.

Kurdske snage, koje podržavaju SAD u borbi protiv Islamske države, pomogle su da se proteraju ekstremisti iz velikih delova severne i istočne Sirije. Turska smatra kurdske borce teroristima zbog njihovih veza sa zabranjenim kurdskim pobunjenicima koji se bore u Turskoj.

I Rusija i Turska se snažno protive američkom vojnom prisustvu u Siriji i koordinišu akcije uoči planiranog povlačenja američkih snaga iz Sirije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.