U trendu

Turski novinari na sudu zbog pomaganja teroristima

Novinari i zaposleni u turskom listu Džumhurijet pojavili su se danas pred sudom u Istanbulu pod optužbama za pomaganje terorističkim organizacijama.

Slučaj novinara ovog lista, veoma kritičnog prema predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu, izazvao je dodatne zabrinutosti oko prava i sloboda u Turskoj.

Devetnaest optuženih, medju kojima su glavni odgovorni urednik Džumhurijeta Murat Sabundžu, istraživački novinar Ahmet Sik, kolumnista Kadri Gursel i karikaturista Musa Kart, sumnjiče se za sponzorisanje nekoliko zabranjenih organizacija, uključujući kurdske ekstremiste, ekstremnu levičarsku grupu i mrežu propovednika Fetulaha Gulena koga vlast krivi za prošlogodišnji neuspeli puč.

Dvanaest optuženih je u zatvoru, pet je pušteno da se brane sa slobode a dvojici će se suditi u odsustvu. Jedan od njih, bivši glavni odgovorni urednik Džan Dundar, nalazi se u Nemačkoj.

Nekoliko stotina njihovih pristalica se okupilo ispred suda i zahtevalo njihovo oslobadjanje uzvikujući parole „Prava, zakon, pravda“ i „Sloboda za novinare“.

Neki od zaposlenih u Džumhurijetu su u zatvoru već devet meseci. Zaprećene zatvorske kazne iznose od sedam do 43 godine.

Njihova hapšenja su deo široke čistke posle puča u julu 2016. tokom koje je u zatvoru završilo više od 50.000 ljudi, uključujući tu novinare, opozicione poslanike i aktiviste. Kritičari tvrde da je čistka u početku pogadjala ljude osumnjičene za veze sa pučom ali da se proširila na sve protivnike vlasti.

U okviru čistke zatvoreno je oko 160 novinara, najčešće po optužbama vezanim za terorizam dok je ugašeno više od 150 medija, od radija do novina i magazina, što je hiljade ljudi ostavilo bez posla. U indeksu svetske slobode štampe Reportera bez granica za 2017. Turska se nalazi na 155. od 180 mesta.

Turska vlada tvrdi da su novinari uhapšeni zbog kriminalnih radnji a ne zbog svog izveštavanja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.