U trendu

Turski vicepremijer: Gotovo 28.000 nastavnika otpušteno posle pokušaja puča

Gotovo 28.000 nastavnika otpušteno je u Turskoj pod sumnjom da su povezani sa kurdskim pobunjenicima ili sa bivšim propovednikom Fetulahom Gulenom koga turske vlasti smatraju podstrekačem pokušaja puča 15. jula, rekao je danas turski vice premijer u obraćanju povodom početka škoske godine.

Od 850.000 nastavnika u Turskoj „27.715 su otpušteni, 9.465 su privremeno uklonjeni s dužnosti, a 455 je vraćeno na svoja mesta“, rekao je vicepremijer Nuretin Džanikli na konferenciji za štampu u Ankari, koju je prenosila turska televizija.

Više od 18 miliona turskih djaka danas je počelo novu školsku godinu, a taj dan bio je u znaku podsećanja na neuspeli puč od 15. jula u kome je poginulo više od 270 ljudi i ranjeno 2.000.

Po dolasku u učionice djacima je podeljena brošura o „trijumfu demokratije 15. jula i sećanju na mučenike“, tekst koji je pripremilo ministarstvo obrazovanja.

Zatim su imali minut ćutanja za mučenike i molili se za njih po uputstvu ministarstva obrazovanja. Prikazana su im dva snimka s mosta na Bosforu u Istanbulu – „mučenici“, ili „narod koji je bio kao jedan čovek u suprotstavljanju puču“ a u pozadini se čuje glas predsednika Redžepa Tajipa Erdogana kako izgovara tekst državne himne.

Početak školske godine usledio je posle talasa čistki iz državne uprave da bi se uklonio svaki uticaj saveznika bivšeg propovednika Fetulaha Gulena, koji živi u izgnanstvu u SAD od 1999. godine i koga vlasti u Ankari smatraju glavnim podstrekivačem na puč. On odbacuje te tvrdnje.

U većinski kurdskom gradu na jugoistoku zemlje Dijarbakiru oko 100 djaka je protestovalo tražeći povratak svojih profesora, ali su ih bezbednosne snage rasterale.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.