U trendu

Turskim oficirima dva meseca zatvora zbog nelegalnog ulaska u Grčku

Osmorica turskih oficira i podoficira koji su posle neuspelog vojnog puča u subotu helikopterom pobegli u Grčku, osudjena su danas pred grčkim sudom na po dva meseca zatvora zbog nelegalnog prelaska državne granice.

Grčki sud je osudio dva majora, četiri kapetana i dva narednika na iste zatvorske kazne, priznajući kao olakšavajuću okolnost činjenicu da su oni počinili prekršaj dok su bili pod pretnjom. Pilot je oslobodjen optužbi za kršenje procedure leta.

Trojica od osmorice optuženih izjavili  su danas pred sudom u Grčkoj da nisu znali za pokušaj puča. Od njih je zatraženo da, kako su naveli, vojnim helikopterom prevezu ranjenike, kada je na njih zapucala policija. Iz njihove jedinice su im sugerisali da se ne vraćaju u bazu, jer je situacija previše opasna. Posle sletanja na nekolko lokacija, odlučili su da pobegnu u Grčku.

Helikopter je prošlog vikenda vraćen Turskoj koja od vlasti u Atini zahteva da joj vrati i oficire, sumnjajući da se radi o pučistima, ali su oni već zatražili politički azil u Grčkoj, za šta je pokrenuta posebna,višenedeljna procedura.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.