U trendu

„Turskoj nije mesto u EU, tražiću prekid pregovora“

Nemačka kancelarka Angela Merkel, iz redova demohrišćana, rekla je večeras u predizbornom TV duelu sa svojim protivkandidatom iz redova socijaldemokrata, Martinom Šulcom, da Turska ne bi trebalo da postane članica EU i da će tražiti od Unije da prekine pregovore o članstvu sa Ankarom.

„Ne vidim da bi oni (Turci) ikada mogli da se pridruže EU i nikada nisam verovala da će se to dogoditi“, rekla je ona, dodavši da će razgovarati sa svojim kolegama u Uniji kako bi postigli jedinstven stav o okončanju pregovora o turskom članstvu, prenose agencije.

Merkel je to rekla nakon što je Šulc kazao da bi prekinuo pregovore s Turskom o pristupanju EU kada bi bio izabran za kancelara.

Na početku televizijskog sučeljavanja, koje je počelo u udarnom terminu i čija je prva tema bila Turska, Merkel je izrazila i uverenje da je sporazum sa Turskom apsolutno ispravan, „danas kao što je to juče bio“, prenosi Ansa.

EU je, inače, marta prošle godine sa Turskom postigla dogovor o zaustavljanju priliva migranata ka Evropi.

Nemačka kancelarka je, međutim, istakla da je „jasno da Turska ne bi trebalo da bude članica EU“, preneo je Rojters.

Ona je ponovila svoj stav da je za obustavu daljih pregovora sa Ankarom u vezi sa turskim učešćem u carinskoj uniji EU, ali je upozorila da te pregovore ne bi trebalo odmah prekinuti, zaključivši da bi takav korak trebalo oprezno razmotriti.

Lider Socijaldemokratske partije (SPD) rekao je na početku duela da „nijedan nemački građanin više ne može da bezbedno putuje u Tursku“.

Britanska agencija podseća da je 12 nemačkih državljana uhapšeno u Turskoj proteklih meseci na osnovu političkih optužbi.

„Ko god da bude novi kancelar, ima zadatak da, kako bi zaštitio Nemačku, kaže Turskoj: sve crvene linije su sada pređene, i stoga ova zemlja više ne može da postane članica EU“, istakao je Šulc, bivši predsednik Evropskog parlamenta koji do sada nije imao iskustva na vlasti u Nemačkoj.

Večerašnje televizijsko suočavanje jedina je planirana takva debata do kraja predizborne kampanje između Merkelove i Šulca.

S početkom od 20:15 sati, tokom 90-minutne debate koju prenose četiri najveća nemačka televizijska kanala Merkel i Šulc odgovaraju na pitanja novinara.

Prema ranijim predviđanjima, oko 20 miliona Nemaca – skoro trećina birača u zemlji od 80 miliona stanovnika – prati ovaj TV duel u vrućoj fazi predizborne kampanje uoči glasanja 24. septembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar