U trendu

Tusk: EU spremna na kompromis o zahtevima Britanije

Lideri EU složili su se na samitu u Briselu da potraže kompromis u vezi sa kontroverznim zahtevima britanskog premijera Dejvida Kamerona koji se odnose na reforme Unije, izjavio je večeras predsednik Saveta EU Donald Tusk.

Ključni zahtev Kamerona je da migranti iz drugih država članica EU u Britaniji moraju da žive najmanje četiri godine da bi stekli određene socijalne povlastice, podseća AFP.

„Lideri su izrazili njihovu zabrinutost, ali su, takođe, pokazali rešenost da potraže kompromis“ u vezi sa Kameronovim zahtevom, rekao je Tusk na konferenciji za novinare, dodajući da je „mnogo više optimističan“ nego pre diskusije u Briselu.

Kameronovi protivnici smatraju da je njegov zahtev diskriminatorski i da je protivan osnovnim principima EU koji se odnose na slobodu kretanja.

Na pitanje novinara, da li je Kameron shvatio da je njegov zahtev među evropskim kolegama dobio „crveno svetlo“, Tusk je odgovorio da je „za njega najjasnija poruka da niko, uključujući Dejvida Kamerona, nije spreman da prihvati diskriminaciju“.

Tusk je naglasio da je atmosfera tokom radne večere na samitu bila dobra i da je diskusijama postignut „značajan napredak“.

Kameron je posle samita izjavio da mu se čini da se „utabava put“ za postizanje sporazuma u vezi sa njegovim predlozima za reforme Unije koje je izneo kao uslov za ostanak Britanije u tom bloku.

„Dobra vest je da je utabana staza za sporazum“, rekao je Kameron na konferenciji za novinare.

On je dodao da predstoji težak posao kako bi se postigao sporazum o sve četiri oblasti funkcionisanja EU u kojima je predložio reforme.

Britanija je pokrenula pitanje promene nekih uslova svog članstva u EU uoči referenduma o ostanku u Uniji, planiranom do kraja 2017. godine, ali Kameron do sada nije uspeo da sa kolegama iz EU postigne dogovor o ograničenju pristupa migrantima iz drugih zemalja EU određenim socijalnim povlasticama.

Šefovi diplomatija Britanije i Italije, Filip Hamond i Paolo Đentiloni,  objavili su nedavno zajednički tekst u kojem se navodi da se London i Rim slažu da je potrebno reformisati EU kako bi se zaštitila prava onih članica EU koje nisu članice evrozone, unapredio poslovni sektor i izborilo sa izbegličkom krizom.

U zajedničkom tekstu objavljenom u britanskom „Dejli telegrafu“, Hamond i Đentiloni su naveli da se njihove države slažu oko mnogo čega.

„Italija i Velika Britanija se slažu da postoji potreba za snažnim reformama EU, pojednostavljenju njenog funkcionisanja, njenim procedurama i propisima“, navela su dvojica ministara.

„Možemo zajedno da radimo na paketu reformi Unije, koji će se pozabaviti specifičnim pitanjima kao što su uloga nacionalnih parlamenata, konkurentnost, ekonomsko upravljanje i socijalni sistemi, kako bi EU postala jednostavnija, efikasnija i sa manje birokratije“, istakli su Hamond i Đentiloni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.