Tusk i Junker: Za Britance nema EU à la carte

Čelnici Evropske unije Donald Tusk i Žan-Klod Junker danas su na završetku samita EU saopštili da su lideri 27 članica Unije stavili do znanja da Velika Britanija posle referenduma o napuštanju članstva ne može dobiti pravo da bira “à la carte” šta bi joj odgovaralo a šta ne kad budu pokrenuti pregovori o novim odnosima EU i britanskog ostrva, kao strane treće zemlje.

Sami pregovori EU s budućom britanskom vladom će početi tek kad ta vlada zvanično izvesti Brisel o napuštanju članstva i pokrene mehanizam predvidjen članom 50. EU Ugovora iz Lisabona, preneli su Tusk i Junker stavove vodja 27-orice.

Ako buduća vlada Velike Britanije, sastavljena od pristalica izlaska iz članstva EU, bude htela da sklopi sporazum o pristupu jedinstvenom tržištu Unije, ona mora prihvatiti sva temeljna evropska pravila, a to znači slobodu protoka robe, usluga, kapitala i gradjana unutar EU.

“Dakle nema EU à la carte”, posebno je predočio Tusk, dok je Junker naglasio da za Veliku Britaniju, koja će biti treća zemlja, ne može biti nikakvih izuzeća od četiri osnovne slobode jedinstvenog tržišta Unije.

Slobodi kretanja za gradjane država EU unutar Velike Britanije, uz tvrdnju da oni uzimaju radna mesta i zloupotrebljavaju socijalne povlastice, uz kritike imigracije i terorizma, najviše su se protivili pristalice Bregzita u kampanji za referendum.

Vodji EU su u završnom dokumentu podvukli da “ne može biti nikakvih pregovora” EU i Velike Britanije pre nego što vlada u Londonu zvanično izvesti i pokrene postupak izlaska iz članstva EU, a to se očekuje početkom septembra kad je najavljeno da će na vlast doći nova britanska vlada, sastavljena od pristalica Bregzita.

Liderii 27 članica Unije naglašavaju da je “poželjno da se to dogodi što pre i izbegne duže razdoblje neizvesnosti” i dodaje da će Velika Britanija sve dok ne napusti članstvo EU uživati sva prava i obaveze unutar Unije.

Evropski parlament je zatražio da London što pre pokrene postupak razdruživanja s Unijom na temelju člana 50. EU Ugovora iz Lisabona, a više lidera EU, uključujući nemačku kancelarku Angelu Merkel, predočili su da rezultat britanskog referenduma ne može da se preokrene i da Velikoj Britaniji više nema povratka u članstvo Unije.

To je bio i odgovor na tvrdnje dela britanskih političkih snaga i američkog državnog sekretara Džona Kerija da bi se moglo dogoditi da Velika Britanija ipak ne pokrene član 50. temeljnog akta Unije i da možda novim referendumom izdejstvuje ostanak u članstvu EU.

Junker je novinarima rekao da će danas popodne razgovarati sa političkim prvacima i predstavnicima vlade Škotske koji su saopštili da žele da ostanu u članstvu EU i da umesto britanske funte kao svoju valutu uzmu evro.

(Beta)

Ostavite komentar