U trendu

Tusk: Koreja i Balkan pokazuju da nemoguće može biti moguće

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je danas da vesti iz Koreje i ono što je doživeo na Balkanu poslednjh dana pokazuju da „nemoguće može postati moguće“.

„Ono što sam čuo iz Koreje i šta sam doživeo na Balkanu poslednjih dana trebalo bi da bude pozitivni podsetnik svima: Da nemoguće može postati moguće i da sve potpuno zavisi od dobre volje i hrabrosti pojedinačnih ljudi“, naveo je na Tviteru Tusk koji završava turneju po Zapadnom Balkanu učešćem na sastanku lidera regionalnog Procesa Brdo-Brioni u Skoplju.

Dogovor Severne i Južne Koreje o denuklearizaciji i kraju rata na Korejskom poluostrvu, pozdravila je i visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Federika Mogerini koja je ocenila da taj dogovor pokazuje da je put do mira moguć uprkos svemu.

„To pokazuje da su dijalog i diplomatija najjača orudja za stvaranje mirnih rešenje za najteže probleme i da mogu koristi tom regionu i celom svetu“, navela je Mogerini u saopštenju.

Dve Koreje su, posle sastanka lidera Severne Koreje Kim Džong Una i predsednika Južne Koreje Mun Džae Ina, saopštile su da očekuju da se zvanični kraj rata proglasi do kraja godine.

Mogerini je navela da je Evropska unija spremna da podrži denuklearizaciju Korejskog poluostrva.

„Puna denuklearizacija, kako se obavezala Severna Koreja, mora uključiti njen nuklearni i raketni program i mora biti potpuna, proverljiva i nepovratna“, navela je Mogerini i dodala da se nada pozitivnom ishodu najavljenog sastanka severnokorejskog lidera i američkog predsednika Donalda Trampa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar