U trendu

Tusk: Na samitu EU dogovor o prelaznom periodu posle Bregzita

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je danas da će na samitu 27 članica Evropske unije bez Velike Britanije u petak zatražiti „zeleno svetlo“ za dogovor postignut s Londonom o prelaznom periodu posle istupanja te zemlje iz Unije (Bregzit).

„To će biti dobra vest za premijerku Terezu Mej. Upravo sam uputio preporuke vodjama EU da daju načelni dogovor o periodu tranzicije“, rekao je Tusk novinarima u Briselu oči početka dvodnevnog samita Unije u Briselu.

EU i Velika Britanija postigli su u ponedeljak sporazum o uslovima za prelazni period koji će trajati skoro dve godine posle Bregzita.

Tusk je rekao da bi u petak evropski lideri trebalo da usvoje glavne smernice o daljem toku pregovora o Bregzitu koji će se odnosi na buduće odnose dve strane.

Prelazni period bi trebalo da počne kada Velika Britanija zvanično napusti EU, 29. marta 2019. godine i da se završi 31. decembra 2020. godine.

U tom periodu Velika Britanija više neće učestvovati u procesu donošenja odluka EU, ali će imati obavezu da poštuje zakone Unije, i imaće i dalje koristi od jedinstvenog evropskog tržišta i carinske unije.

Velika Britanija se sa svoje strane obavezala da evropski državljani na njenom tlu  tokom prelaznom perioda uživaju ista prava i garancije kao pre Bregzita.

Na dvodnevnom samitu EU koji počinje sutra u Briselu, jedna od tema razgovora će pored Bregzita biti afera trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji.

Tusk nije raspoložen da čestita Putinu

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk odbio je danas da čestita ruskom predsedniku Vladimiru Putinu na reizboru.

Tusk je rekao da posle napada nervnim agensom na nekadašnjeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji „nije raspoložen za proslavu Putinovog reizbora“.

Iako Tusk nije Putina okrivio za napad, njegove izjave posle napada su bile medju najjačima iz centrale EU, nasuprot predsedniku Evropske komisije Žan-Klodu Junkeru koji je juče čestitao Putinu.

Putin je u nedelju osvojio novi mandat na čelu države ogromnom većinom glasova, ali su čestitke sa zapada bile retke. Predsednik SAD Donald Tramp je čestitke uputio uprkos savetu saradnika da to ne čini.

Nekadašnji špijun Skripalj i njegova ćerka otrovani su 4. marta nervnim agensom, a Velika Britanija tvrdi da je upotrebljen bojni otrov sovjetke proizvodnje „novičok“ i krivi Rusiju za trovanje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.