U trendu

Tusk: najvaĹžniji dogovor – obezbedjenje granica EU pred seobom naroda

Predsednik Evropskog saveta (ES) Donald Tusk ocenio je da je najvažniji dogovor sa samita Evropske unije u sredu to što će Evropa hitno krenuti u obezbedjenje granica pred seobom naroda, kako je nazvao talas izbeglica, i da bez toga ne može opstati šengenska zona.

„Bez kontrole na spoljaĹĄnjim granicama EU nema govora o imigracionoj politici već o potpunom haosu. Pre nego ĹĄto pozovemo dalje izbeglice kojima je pomoć zaista potrebna, moramo da budemo sigurni da smo kao Evropa u stanju da kontroliĹĄemo taj proces“, kazao je Tusk sinoć poljskoj javnoj televiziji TVP.info.

Predsednik ES, koji je i bivši poljski premijer, upozorio je da je ugrožen šengenski prostor slobodnog toka bez unutrašnjih granica ukoliko se ne osiguraju spoljašnje granice Unije, u šta moraju da se upuste i evropske institucije, recimo neka buduća evropska granična straža, pošto je očigledno da zemlje na nacionalnom nivou to nisu u stanju da učine.

„Ne moĹžemo da zacementiramo naĹĄe granice zidovima ali moĹžemo da povratimo realnu kontrolu na naĹĄim spoljaĹĄnjim granicama da bismo mogli da obavimo ulaznu selekciju“, kazao je Tusk.

On je sadaĹĄnji talas imigranata nazvao pre seobom naroda nego talasom izbeglica na kakve smo navikli ranije i naglasio da Evropa mora da pomogne i zemljama van Unije koje se sa tom seobom naroda bore.

„Konačno nam je poĹĄlo za rukom da svi lideri u EU počnu da govore o tome kako da talas zaustavimo… Mnogo meseci mnogi evropski političari smatrali su da je najvaĹžnija misija Evropljana da budu ĹĄto otvoreniji i spremni da prime svakog izbeglicu, ĹĄto je evropska tradicija. Taj način razmiĹĄljanja prevideo je razmere problema i da smo suočeni pre sa seobom naroda, nego problemom izbeglica kakav smo poznavali godinama“, rekao je predsednik ES.

Tusk je poručio da niko u Evropi sada ne treba da se menja u nekakvog okrutnog čoveka već da se vrati kontrola granica, kako Evropa ne bi bila totalno otvorena baš za svakog, pošto izbeglice u ovom talasu predstavljaju samo odredjene procente u talasu, imigranata.

„Podrazumeva se da je obaveza da se pomogne onima koji su u smrtnoj opasnosti ili beĹže iz oblasti u kojima besni rat“, rekao je Tusk u intervjuu TVP.info.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĹĄalji komentar