U trendu

Tusk posle saslušanjao avionskoj nesreći: Kačinjski me neće uplašiti

Predsednik Evropskog saveta, bivši poljski premijer Donald Tusk izjavio je danas nakon višečasovnog saslušanja u tužilaštvu u Varšavi da nema čega da se plaši u obnovljenoj istrazi avionske nesreće u Smolensku pre sedam godina kada je poginuo i predsednik Poljske Leh Kačinjski, i dodao da lider poljskih konzervativaca Jaroslav Kačinjski ne može da ga uplaši.

„Slučaj je politički. Nemam ništa da zamerim tužiocima koji su mi postavljali pitanja. Atmosfera čiji smo svedoci, ne ostavlja sumnju da današnjoj vlasti pravosudje služi kao orudje protiv opozicije i ljudi koje ne voli. Ne treba koristiti tu nesrechu i pravne propise kao malj protiv opozicije i oponenata“, kazao je Tusk posle saslušanja novinarima ispred zgrade Republičkog tužilaštva u Varšavi.

Tusk se našalio rekavši da je danas bilo „kulturno“ jer „nisu tukli“ tokom saslušanja u okviru istrage toga da li su poljski najviši zvaničnici, medju njima i on, kao tadašnji premijer, dovoljno nadzirali ruske vlasti da propisno obave obdukciju tela 96 žrtava pada predsedničkog aviona u Smolensku, na zapadu Rusije.

„Kada sam ulazio ovamo, u tužilaštvo, rekli ste mi da je Kačinjski kazao da Tusk ima čega da se plaši. E pa nemam čega da se plašim i predsednik stranke Kačinjski me neće uplašiti, bez obzira kako revnosno će pokušavati da me se dočepa“, kazao je Tusk desetinama pristalica koje su satima čekale da izadje sa saslušanja.

Tusk je danas saslušavan u svojstvu svedoka, kao i ranije u istrazi saradnje poljske Vojne obaveštajne službe s ruskim službama bezbednosti, kakvu imaju i druge članice NATO i to pre svega zbog snabdevanja i povlačenja svojih vojnika iz misije NATO u Avganistanu preko ruske teritorije.

Kačinjski i njegova stranka Pravo i Pravda, otkako su u jesen 2015. godine došli na vlast, pokušavaju da nadju način da Tuska i druge visoke zvaničnike sadašnje opozicije izvedu pred sud, zbog navodne diplomatske izdaje, zato što je u aprilu  2010. godine, kada je Tusk bio premijer, Rusiji poverena istraga avionske nesreće što je u skladu sa medjunarodnim propisima pošto se avion srušio na ruskoj teritoriji.

Jaroslav Kačinjski ne veruje u zvanične zaključke ruske i poljske istrage da se avion srušio jer su piloti pokušali da u nemogucím uslovima slete na vojni aerodrom u Smolensku da državna delegacija s predsednikom Lehom Kačinjskim ne bi kasnila na komemoraciju poljskim oficirima streljanim 1940. godine u Katinskoj šumi.

Kačinjski je nekoliko puta javno optužio Donalda Tuska da se zaverio s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom da sakrije dokaze da je Rusija po naredjenju Putina izvršila atentat na njegovog brata blizanca, predsednika Poljske, tako što je oborila avion.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.