Tusk u Zagrebu najavio borbu EPP protiv populista

ZAGREB – Odlazeći predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je danas u Zagrebu da mu je dosta da bude evropski birokrata broj jedan i najavio da će krenuti u borbu protiv populista, čim postane novi predsednik Evropske narodne stranke (EPP).

„Na jednoj strani su stranke neodgovornog populizma, a na drugoj je naša stranka odgovorne popularnosti“, rekao je Tusk, koji je jedini kandidat za predsednika EPP, obraćajući se članovima te partije iz 40-ak zemalja.

On je naveo da mu je, posle pet godina na čelu Evropskog saveta, dosta da bude glavni evropski birokrata, prenela je Hina.

„Ja sam spreman za borbu, nadam se da ste spremni i vi“, poručio je Tusk, kojem krajem novembra prestaje mandat u Briselu.

Tusk je rekao da strah igra glavnu ulogu u politici, ocenivši da je poslednjih godina aktuelna potraga ljudi za osećajem bezbednosti zbog migrantske krize i terorističkih napada.

„Zbog toga njihova srca tako lako osvajaju oni koji uglas viču `ustanite, učinite svoju zemlju ponovno velikom, vratite kontrolu“, rekao je Tusk, aludirajući na „mantre“ populističkih vođa u Evropi i predizborni slogan američkog predsednika Donalda Turmpa.

Tusk, međutim, smatra da pravo na vlast imaju samo oni koji žele i mogu ljudima da pruže osećaj sigurnosti, ali da sačuvaju njihove slobode i prava.

„Ni pod kojim uslovima ne smemo da prepustimo područje slobode i reda populistima, manipulatorima i autokratima koji ljude navode da veruju da sloboda ne može da ide ruku pod ruku sa sigurnošću, da zaštita naših granica i teritorija ne može da ide zajedno s liberalnom demokratijom i vladavinom prava“, naveo je on.

Tusk je dodao i da neće da vrednosti, poput građanskih sloboda, vladavine prava i pristojnog javnog ponašanja, „žrtvuje na oltar sigurnosti i reda, jer za to nema potrebe“.

„Oni koji to ne mogu prihvatiti, de facto se isključuju iz porodice“, naveo je Tusk, što Hina tumači kao aludiranje na stranku Fides mađarskog premijera Viktora Orbana koju je EPP u martu suspendovao zbog kršenja demokratskih standarda u zemlji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.