U trendu

Tužba protiv De Blazija zbog prekomerne sile na protestima

NJUJORK – Državna tužiteljka Njujorka Leticija Džejms tužila je danas gradonačelnika Njujorka Bila De Blazija i gradskog policijskog komesara zbog navoda da je policija upotrebila prekomernu silu protiv demonstranata na protestima nakon ubistva Džordža Flojda u maju.

U frederalnoj tužbi podnetoj američkom okružnom sudu na Menhetnu navodi se da je policijca više puta i bez opravdanja koristila pendreke i drugu fizičku silu protiv demonstranata, od kojih mnogi nikada nisu optuženi za krivično delo, što je među ostalim povredama izazvalo slomljene kosti i potres mozga, prenosi Rojters.

U tužbi se dodaje da je policija kršila prava demonstranata i traži sudski nalog kojim će se odrediti pravila, obuka i nadzor kako bi se obezbedilo okončanje prakse koju je Džejms okarakterisala kao nezakonitu.

Državna tužiteljka navodi i da je policija privela stotine demonstranata, medicinara i posmatrača bez jasnog razloga.

U decembru je odvojenim izveštajem istražnog odeljenja Njujorka utvrđeno da je njujorška policija primenila prekomernu silu i navedeno da većina policajaca nije prošla „relevantnu obuku“ za takve proteste, podseća Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.