U trendu

Tužilac: Manafort preko 30 bankarskih računa sakrio novac

VAŠINGTON – Bivši šef predizborne kampanje američkog predsednika Donalda Trampa, Pol Manafort, otvorio je više od 30 bankarskih računa u tri zemlje u inostranstvu kako bi primio i sakrio prihod iz Ukrajine, rekao je federalni tužilac Uso Asonje, obraćajući se članovima porote.

Manafort se suočava s optužbama da je sakrio desetine miliona dolara, koje je u Ukrajini zaradio preko ofšor računa, i da je vršio bankarske prevare radi dobijanja kredita.

„Čovek u ovoj sudnici verovao je da se zakon ne primenjuje na njega. Ni porez ni zakon o bankama“, rekao je Asonje juče obraćajući se poroti od šest muškaraca i šest žena u federalnom sudu u Virdžiniji.

Asonje je rekao porotnicima da će dokazi pokazati da je Manafort sakrio „desetine miliona prihoda iz inostranstva“ kako bi izbegao plaćanje poreza.

On tvrdi i da će dokazi pokazati da je Manafort lagao Poresku upravu SAD, prenosi Rojters.

Komentari Asonjea, jednog od tužilaca u okviru istrage o navodnom mešanju Rusije u predsedničke izbore u SAD 2016, koju vodi specijalni savetnik Robert Maler, deo su uvodnog izlaganja tužilaštva na suđenju Manafortu u federalnom sudu u Virdžiniji.

S druge strane, advokat bivšeg šefa Trampove predizborne kampanje optužio je bivšeg partnera Manaforta, Rika Gejtsa, za proneveru novca i okrivio Gejtsa za finansijske optužbe protiv Manaforta.

Manafort (69) je danas sedeo u sudnici noseći crno odelo, belu košulju i kravatu.

Prethodno je izabrano 12 članova porote za suđenje Manafortu, od kojih je šest muškaraca i šest žena, kao i četiri alternativna člana.

Američki sudija prošle nedelje je pristao da odloži do danas suđenje Manafortu, na osnovu optužbi za bankarske i poreske prevare.

Početak suđenja prvobitno je bio zakazan za 25. jul u federalnom sudu u Virdžiniji.

Međutim, sudija T.S. Elis III je odložio suđenje kako bi dao Manafortovim advokatima više vremena da pregledaju hiljade stranica podataka i dokumenata, koje su predali tužioci u proteklih nekoliko nedelja.

Dokumenta potiču iz firme koja je bila zadužena za vođenje računa o knjigovodstvu Manaforta i elektronskim uređajima Rika Gejtsa, njegovog dugogodišnjeg poslovnog saradnika.

Gejts je ranije priznao da je kriv i očekuje se da će svedočiti protiv Manaforta, navodi AP.

Manafort se nalazi pod istragom specijalnog savetnika Roberta Mjulera o navodoj umešnosti Rusije u predsedničke izbore u SAD 2016. godine.

Američki federalni sudija u junu je nalažio da Manafort bude smešten u zatvor, pošto je ometao postupak dok je čekao suđenje u kućnom pritvoru.

Manafort je optužen da je pokušao da utiče na svedoke dok je čekao sudenje za pranje novca i druge optužbe, koje je izneo Maler u okviru istrage.

Tužioci su tvrdili da je Manafort prekršio uslove kućnog pritvora, u kojem se nalazio od podizanja optužnice u oktobru prošle godine.

Osnovno suđenje Manafortu bi trebalo da počne u septembru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar