U trendu

Tužilac: Napad u Nici pripreman

Istraga napada u Nici pokazala je da je ubica nekoliko sati pre delovanja izvidjao mesto napada i da je snimio četiri selfija na šetalištu u Nici, rekao je danas tužilac zadužen za istragu Fransoa Molen.

Više slika izvučenih iz mobilnog telefona ubice pokazuju kako je on 14. jula popodne bio na aveniji uz obalu, ispred plaže, ispred kamiona, na Engleskom šetalištu i ispred pešačke ulice“, rekao je Molen novinarima.

Istraga je utvrdila da je napad bio „osmišljen i pripreman“, bar u danima pre samog čina, rekao je Molen, glavni francuski tužilac za borbu protiv terorizma.

Pregled istorije upotrebe računara počinioca napada, francuskog državljanina tuniskog porekla Mohameda Bulela, pokazuje odredjeno interesovanje za radikalni džihadistički pokret, rekao je Molen.

Ubica je od 1. do 13. jula skoro svakodnevno preko interneta tražio verske izreke koje koristi Islamska država kao sredstvo propagande, kao i izveštaje o novijim terorističkim akcijama kao što je napad u Orlandu, u kome je ubijeno 49 ljudi 12. juna, rekao je Molen.

On je rekao i da su pregledavane fotografije koje prikazuju nasilne slike leševa i snimke vezane za radikalni islam.

„Iako nijedan element istrage u ovoj fazi ne pokazuje pripadnost Mohameda Bulela terorističkoj organizaciji Islamska država, niti veze s pojedincima koji kažu da pripadaju toj organizaciji, istraga njegovog računara pokazuje odredjen interes i to nedavni za radikalni ekstremistički pokret“, rekao je Molen.

Molen je kazao da istraga za sada nije ustanovila postojanje formalnih veza izmedju ubice i organizacije Islamska država koja je preuzela odgovornost za napad.

U napadu u četvrtak u Nici poginule su 84 osobe, a više od 200 je povredjeno.

Tužilac je rekao da radikalizacija može da se dogodi brže kod osoba koje su poremećene ili koje su fascinirane nasiljem.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.