U trendu

Tuzilac trazi dozivotni zatvor za Stanisica i Simatovica

HAG – Tužilaštvo Mehanizma za krivične sudove u Hagu podnelo je žalbu na prvostepenu presudu kojom su nekadašnji čelnici resora Državne bezbednosti Srbije Jovica Stanišić i Franko Simatović osuđeni na 12 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja ratnih zločina u Bosanskom Šamcu.

U žalbi tužilaštvo traži da se Stanišić i Simatović proglase krivim i za udruženi zločinački poduhvat iz optužnice i da ih žalbeno veće Mehanizma osudi na doživotni zatvor.

Žalba ima ukupno 680 strana, jer pored navoda sadrži i prateće anekse sa dokazima,

Žalbe će podneti i odbrana, pošto je nedavno najavila da će to učiniti, a o njima će odlučivati žalbeno veće kojim presedava predsednik Mehanizma za krivične sudove u Hagu Karmel Ađijus.
Simatović i Stanišić su proglašeni krivim po svih pet tačaka optužnice kao pomagači, ali ne i kao učesnici Udruženog zločinačkog poduhvata (UZP), kako je to tvrdilo tužilaštvo.
Ovo je druga prvostepena presuda, na koju njihova odbrana, koja im je izričena nakon ponovljenog suđenja, jer je prva, kojom su bili oslobođeni od svih optužbi, ukinuta po žalbi tužioca 2015. godine.

Od izricanja kazne obojica se nalaze u pritvoru Mehanizma, mada su prethodno u više navrata puštani na privremenu slobodu.

Osuđeni su jer su, prema stavu prvostepenog sudskog veća znali da su učesnici u UZP delili nameru da se sa velikih područja u Hrvatskoj i Bosne i Hercegovine izvršenjem krivičnih dela iz optužnice prisilno i trajno ukloni većina nesprskog stanvništva.

U četiri tačke Stanišić i Simatović se optužnicom terete za zločine protiv čovečnosti: progoni, ubistva, deportacija i nehumana dela, a po jednoj tački za kršenja zakona ili običaja ratovanja – ubistva.

Stanišić je bio načelnik Službe državne bezbednosti (DB) MUP-a Republike Srbije, a Simatovićlć njegov zamenik.

Simatović i Stanišić su uhapšeni 13. marta 2003. u Srbiji. Simatović je prebačen u Hag 30. maja, a Stanišić 11. juna 2003. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar