U trendu

Tužilaštvo formiralo predmet protiv Zolaka

BANJALUKA – U Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka danas je formiran predmet protiv direktora Agencije za lekove i medicinska sredstva BiH Aleksandra Zolaka, saopšteno je iz tužilaštva.

Kako se dodaje u saopštenju, nakon formiranja, predmet je predat
postupajućem tužiocu na dalji rad, prenosi RTRS.

Vlada Republike Srpske uputila je u petak krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci protiv Zolaka zbog izvršenog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja iz člana 315 Krivičnog zakonika Republike Srpske.

U prijavi se, između ostalog, navodi da Zolak već duži period, počevši od 24. septembra ove godine, u kontinuitetu koristi svaku priliku, uključujući medijski nastup na teritoriji RS i BiH kako bi, kako se tvrdi, iznosio netačne, dvosmislene i neproverene informacije, kao i informacije suprotne utvrđenom činjeničnom stanju od stručnih institucija u vezi sa upotrebom kiseonika u bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama u RS u smislu da se umesto kiseonika koji ima medicinska svojstva za lečenje pacijenata koristi industrijski kiseonik.

„Prijavljeni je iznosio ove neistine iako je Vlada RS odmah nakon pojavljivanja u javnosti pomenutih dezinformacija angažovala referentnu laboratoriju iz Srbije koja je izvršila uzorkovanje kiseonika koji se koristi u medicinskim ustanovama u UKC Banjaluka i bolnici u Prijedoru“, saopšteno je iz Vlade RS.

U Saopštenju se napominje da su rezultati analize i ispitivanja jasno pokazali da se u obe zdravstvene ustanove koristile kiseonik koji ispunjava sve propisane uslove za lečenje pacijenata i da ima veći procenat medicinskih karakteristika i svojstava od onih koji su standard u farmakologiji i medicini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar