najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Tužilaštvo u Hagu će uložiti žalbu na presudu Šešelju

Glavni tužilac medjunarodnog sudskog mehanizma u Hagu Serž Bramerc izjavio je danas da će uložiti žalbu na prvostepenu presudu kojom je lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj oslobodjen krivice za zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93.

Bramerc je u pisanoj izjavi naveo da je tu odluku doneo posle analize presude u kojoj je Tužilaštvo pronašlo “greške dalekosežne prirode”.

Obraćajući se žrtvama zločina, Bramerc je podvukao da je žalba koju će uložiti “od najveće važnosti za Tužilaštvo”.

Bramerc je ocenio da je većina sudija, koji su oslobodili Šešelja, “temeljno propustila da obavi svoju pravosudnu funkciju”.

“Većina sudija je propustila da propisno razmotri suštinske aspekte tvrdnji Tužilaštva”, naglasio je Bramerc, precizirajući da pod time podrazumeva “propust većine da “razmotri velike delove dokaza u spisu” i da “propisno obrazloži svoje zaključke”.

Po tužiocu, greška većine sudija je i što nisu na pravi način primenili standard “van svake sumnje” i što optužbe protiv Šešelja nisu razmotrili “u svetlu dokazanog sveprožimajućeg obrasca zločina”.

Bramerc kao grešku većine ističe i to što nije “napravila razliku izmedju krajnjeg političkog cilja kome su težili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu i zločinačkih sredstava koja su primenjena za ostvarenje tog cilja”.

Većina sudija je, po glavnom tužiocu, “došla do nerazumnih i protivrečnih zaključaka o činjenicama”, a nije ni na pravi način primenila “elemente oblika odgovornosti kao što su udruženi zločinački poduhvat i pomaganje i podržavanje zločina, u skladu sa utvrdjenom sudskom praksom”.

“Istovremeno, smatramo da je većina nerazumno dozvolila mogućnost da je kriminalno ponašanje bilo jednostavno zakonita podrška ratnim naporima, uprkos nadmoćnom dokaznom materijalu koji je pokazivao upravo suprotno”, naglasio je Bramerc.

To je, po glavnom tužiocu, dovelo većinu do “nerazumih” zaključaka iz presude  –  “da je proterivanje civila humanitarni gest; da je potpaljivački govor mržnje jednostavno podizanje morala srpskih snaga i da je upotreba tih snaga u etničkom čišćenju mera zaštite srpskog stanovništva”.

“Potpuno zanemarujući veliki broj zločina koji su dokazani na sudjenju, većina je zaključila da nije bilo raširenih i sistematskih napada na civilno stanovništvo u delovima Hrvatske i BiH, što je nužan uslov za zločine protiv čovečnosti”, zaključio je Bramerc.

Većinom glasova, Haški tribunal je 31. marta oslobodio krivice Šešelja. Za oslobadjanje su glasali predsedavajući sudija Žan-Klod Antoneti i sudija Mandaje Nijang, dok je sudija Flavija Latanci imala suprotno mišljenje da bi Šešelja trebalo osuditi.

Šešelj je oslobodjen krivice za zločine protiv čovečnosti – progon nesrba na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi, deportaciju i prisilno premeštanje.

Po presudi, vodja radikala nije kriv ni za kršenje zakona i običaja rata  –  ubistva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela ili pustošenje koje nije opravdano vojnom nuždom, uništavanje verskih objekata i pljačkanje javne ili privatne imovine.

Presudom je utvrdjeno da su počinjeni neki od zločina iz optužnice i da su dobrovoljci SRS bili umešani u njih, ali ne po Šešeljevom naredjenju i odobrenju.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike