U trendu

Tviter objasnio zašto nije uklonjen Trampov tvit o Severnoj Koreji

Kompanija Tviter je saopštila da su „informativna vrednost“ tvitova predsednika SAD Donalda Trampa i javni interes razlozi zašto nije uklonjen tvit koji je dolio ulje na vatru zapaljive retorike izmedju SAD i Severne Koreje.

„Upravo sam čuo govor severnokorejskog ministra spoljnih poslova u UN. Akse to poklapa sa razmišljanjem malog čoveka-rakete (severnokorejskog predsednika Kim DŽong Una) onda oni neće još duo biti tu“, tvitovao je Tramp u subotu.

U ponedeljak je šef severnokorejske diplomatije Ri Jong Ho taj tvit nazvao „proglašenjemrata“, na šta je iz Bele kuće stigao odgovor da je ta izjava „apsurdna“.

Pravila Tvitera kažu da korisnici „ne smeju da prete nasiljem ili promovišu nasilje, uključujući pretnje ili promociju terorizma“.

Kompanija je na pitanja zašto Trampov tvit nije uklonjen, odgovorila da je „informativna vrednost“ jedan od faktora u odlučivanju da li neki tvit krši pravila.

„Interna politika je dugo takva i uskoro ćemo nadograditi pravila da bi se to pokazalo. Moramo bolje da se nosimo s tim, i hoćemo“, naveo je Tviter.

Kompanija je dodala da je „posvećena transparentnosti i informisanju ljudi o dogadjajima u svetu“.

Pozivi da se Tramp ukloni sa Tvitera nisu novost. Ta kompanija je ranije saopštavala da ne komentariše pojedinačne naloge, ali je navodila da je važno slušati šta lideri govore da bi mogli biti pozivani na odgovornost.

Nalog predsednika SAD nije bio na meti u julu, kada je Tviter saopštio da preduzima mere, uključujući i suspenzije, na 10 puta više naloga neo što je to učinio u prethodnoj godini.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.