U trendu

U Austriji pokrenuta inicijativa Reci Ne ustašama u Blajburgu

Grupa političara iz Socijaldemokratske partije Austrije, istoričara i aktivista pokrenula je inicijativu „Reci Ne ustašama u Blajburgu“, s ciljem da se zabrani okupljanje simpatizera ustaškog pokreta na godišnjici obeležavanja stradanja žrtava na blajburškom polju u pokrajini Koruškoj.

„U poslednjih nekoliko godina to obeležavanje se pretvorilo u okupljanje neonacističkih pokreta, kako iz Hrvatske tako i iz zapadne Evrope. Dok Austrija obeležava oslobadjanje nacisitičkih koncentracionih logora Mathauzen i drugih, na isti dan se neonacisti okupljaju u Austriji i uz ikonografiju obeležavaju taj datum delom kao stradanje Hrvata, a posle komemoracije se skup pretvara u ustaške igre, uz pesmu i piće“, navodi se u tekstu inicijative koji je dostavljen agenciji Beta.

Oni su zatražili od vlasti da zabrane ulazak u Austriju i prisustvovanje ovom skupu svima onima koji veličaju ustaški režim noseći zastave, uniforme i ostale simbole te fašističke tvorevine.

„Apelujemo i na hrvatsku vladu da do daljnjeg ne podržava, kako finansijski tako i svojim prisustvom, ovu manifestaciju“, navodi se u inicijativi.

Podseća se da je u početku sama ideja bila da se obeleži smrt nedužno stradalih na blajburškom polju, kojih je u toj grupi 1945, godine „sa sigurnošću bilo“.

„Većina uhapšenih pripadala je ustaškom pokretu, koji je zajedno sa nacističkom Nemačkom odgovoran za smrt više stotina hiljada ljudi u takozvanoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Simbol tog zločina je koncentracioni logor Jasenovac“, piše u inicijativi.

Obeležavanje je ove godine predvidjeno za subotu, 13. maj.

Više o inicijativi iz Austrije može se videti na društvenoj mreži Fejsbuk, na stranici „Stop Ustascha“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.