U trendu

U Beču počela konferencija o budućnosti Belorusije

BEČ – U Beču je danas počela međunarodna konferencija o budućnosti Belorusije, koja se zbog lokdauna u Austriji održava pretežno virtuelno.

Konferenciju su inicirale austrijska vlada i liderka beloruske opozicije Svetlana Tihanovskaja, koja od skupa očekuje čvrst stav u pogledu sankcija protiv režima Aleksandra Lukašenka.

Otvarajući skup ministar inostranih poslova Austrije Mihael Linhart ocenio je da je konferencia važan korak i da treba da bude dalji signal beloruskom civlnom društvu da nisu sami.

„Naš cilj nije promena režima. Želimo da beloruski narod sam donese odluku, slobodno, bez straha. Želimo Belorusiju u kojem se poštuju ljudska prava, slobode, slobode okupljanja i stava“, poručio je Linhart.

Šef nemačke diplomatije Hajko Mas najavio je da Berlin želi još snažnije da podrži belorusku opoziciju, poručivši da je uveren da će Belorusija videti bolje dane.

„EU i njeni partneri nastavljaju sa pritiskom na Lukašenkov režim“, nahlasio je Mas pozivajući opoziciju da ostane jedinstvena.

On je istovremeno pozvao Rusiju da sarađuje sa demokratskim snagama u Belorusiji.

Na konferenciji će osim predstavnika beloruske opozicije učestvovati i evropski komesar za proširenje Oliver Varheji, šefovi diplomatia Slovenije, Finske, Poljske, Estonije i Slovačke, kao i specijalni izaslanik SAD za Belorusiju Džuli Fišer, te izaslanik za slobodu medija OEBS Tereta Ribijero.

Predstavnici beloruske vlade odbili su učešće na ovom skupu, a šef doplomatije Belorusije Vladimir Makej je konferenciju nazvao „neprijateljskim korakom“.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je ranije rekao da ta inicijativa jasno pokazuje da se „neki osećaju superiorno“.

Ministarstvo spoljnih poslova Austrije izrazilo je žaljenje što je Minsk protiv ove inicijative i naglasilo da je cilj da se zajedno sa civilnim društvompronađe izlaz iz aktuelne krize u Belorusiji.

Inače konferencija se održava iza zatvorenih vrata, a jedino što će biti javno je konferencija za štampu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.