U trendu

U Brazilu policijska akcija zbog pronevere penzionih fondova

Brazilska policija sprovela je danas veliku operaciju u okviru istrage pronevere u glavnim državnim penzionim fondovima od najmanje osam milijardi reala (2,4 milijarde dolara).

Angažovano je 560 policajaca u više oblasti, uključujući Braziliju i Sao Paulo.

Ispituje se deset slučajeva pronevere, otkrivenih prilikom ispitivanja ogromnih manjkova u penzionim fondovima državnih firmi, navela je policija u saopštenju.

Od tih dest slučajeva osam su lažne investicije, navela je policija i dodala da su osumnjičeni optuženi za loše upravljanje i druge finansijske malverzacije.

Sud u Braziliji naložio je pritvor za sedam osoba, privodjenje 34 osobe i 106 pretresa.

Zaplenjeno je 90 zgrada, 139 vozila i jedan avion, kao i nova na računima u bankama i deonice čiji su vlasnici 103 osobe i firme, navela je Komisija za pokretne vrednosti.

Policija pokušava da ustanovi kako se upravljalo fondovima državnih firmi za socijalno osiguranje zaposlenih kao što su FUNCEF, savezne ekonomske banke, PETROS, naftnog giganta Petrobras, PREVI, Banke Brazila i POSTALIS, pošte.

Tokom protekle dve godine brojni korupcionaški skandali izbili su na videlo u Brazilu, a najveći je u državnoj naftnoj firmi Petrobras.

Tokom najmanje deset godina Petrobras je bio povezan sa ogromnom mrežom podmićivanja što je koštalo tu firmu dve milijarde dolara, u šta je upletena cela politička klasa zemlje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.