U trendu

U Brazilu zamena elektronskog sistema glasanja?

BRAZILIJA – Brazilski predsednik Žair Bolsonaro založio se danas za zamenu elektronskog sistema glasanja u zemlji štampanim glasačkim listićima koji mogu da se prebrojavaju, navodeći da je to potrebno kako bi se izbegle prevare na izborima sledeće godine.

„Želim čiste, demokratske i poštene izbore sledeće godine“, rekao je Bolsonaro na društvenim mrežama svojim pristalicama, prenosi Rojters.

Bolsonaro je prikazao niz video snimaka na internetu kao navodne dokaze o prošlim prevarama na izborima, tvrdeći da je demokratija u Brazilu u opasnosti.

Kritičari govore kako Bolsonaro, poput bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, seje izborne sumnje kako bi mu se otvorio put da ne prihvati poraz 2022. godine.

Bolsonaro je mesecima insistirao na tome da bi Brazil trebalo da usvoji štampane glasačke listiće, iako ustavni amandman kojim se menja izborni sistem nije dobio na Kongresu.

Najviši izborni organ u Brazilu TSE opovrgao je kao neosnovane Bolsonarove tvrdnje da je bilo prevare na izborima 2014. godine, rekavši da elektronsko glasanje može dobro da se revidira.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.