najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

U Briselu 300 policajaca od sutra obezbeđuje škole, 200 u metrou

Škole u Briselu posle više dana biće sutra otvorene, a čuvaće ih 300 policajaca, dok će još 200 biti rasporedjeno u briselskom metrou i nastojati da spreči eventualni napad terorista, čija je pretnja i dalje veoma opasna i realna, saopštile su belgijske vlasti.

Belgijski ministar unutrašnjih poslova Jan Jambon je televizijskoj stanici VRT izjavio da se zbog terorističke pretnje moraju zadržati “najveće bezbednosne mere”.

Kako su saopštile vlasti u Briselu, jedan od uhapšenih pod sumnjom za upletenost u terorizam i pretnje napadima oružjem i eksplozivom u Belgiji, priznao da je “učestvovao u akcijama grupe terorista i atentatima” u Parizu.

Francuska televizija danas je javila da nemačka policija na području Hanovera traga za odbeglim teroristom koji je učestvovao u pokolju 130 ljudi u Parizu i da je on viđen u mestu Minden.

Belgijski kralj Filip je istovremeno telefonom od marokanskog kralja Hasana dobio “snažnu i tesnu saradnju u obaveštajnim i bezbednosnim aktivnostima” vezanim za pretnju terorizma, saopštilo je belgijsko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Marokanska obaveštajna saznanja su prosleđena francuskoj policiji, što joj je pomoglo u istrazi počinioca atentata u Parizu 13. novembra.

Većinu muslimanskog stanovništva u Belgiji, i posebno u Briselu i Anversu, čine doseljenici marokanskog porekla.

Belgijska vlada je sinoć odlučila da najviši stepen uzbune zbog i dalje “realne i preteće opasnosti” terorističkog napada zadrži još nedelju dana u Briselu, a isto i vanredne mere za stepen niže u celoj zemlji.

To je saopštio belgijski premijer Šarl Mišel koji je naglasio da obaveštajna saznanja vlasti jasno pokazuju da su na udaru nesmanjenih pretnji terorista trgovački centri i ulice, škole i univerziteti i gradski saobraćaj, naročito linije metroa.

Premijer Mišel je objasnio da opasni napadi oružjem i eksplozivom prete i svim mestima gde bi se sastao veći broj građana, pa je zato odlučeno da se do daljeg otkažu sve priredbe, pozorišne i bioskopske predstave i javne manifestacije.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike