U trendu

U Briselu danas samit EU o imenovanjima u EU

BRISEL – Nemačka kancelarka Angela Merkel ponovila je danas da vladajuća koalicija u Nemačkoj podržava sistem tzv. vodećih lidera kao princip za izbor predsednika Evropske komisije.

Dolazeći na samit lidera EU koji će večeras u Briselu ponovo raspravljati o imenovanjima na vodeća mesta u institucijama Unije, ona je ocenila da u Evropskom savetu ima različitih stavova i da je moguće da se danas ”ne dođe do konačnog rešenja”, odnosno spiska kandidata za predsednika Evropske komisije.

Merkelova je dodala da, međutim, nema razloga za brigu jer ima dovoljno vremena da se odluka o imenovanjim usaglasi do prvog zasedanja novog Evropskog parlameta, zakazanog za 2. jul u Strazburu.

Ona se takođe založila za saradnju Evropskog saveta i Evropskog parlameta kada su u pitanju imenovanja na vodeće funkcije u institucijama EU.

”Danas ćemo saslušati izveštaj koji će podneti predsednik i nastaviti korak po korak. Važno je da se u ovom procesu poštuju mišljnja i Saveta i Parlamenta. Ja neću podržati predlog Evropskog saveta koji neće biti podržan u Evropskom parlametu”, poručila je nemačka kancelarka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.