U trendu

U četvrtak humanitarna pauza za Alep

Ruske i sirijske snage obustaviće u četvrtak, 20. oktobra, bombardovanje Alepa iz humanitarnih razloga, što su ranije danas zatražili šefovi diplomatija Evropske unije (EU) u Luksemburgu.

Ruske i sirijske snage pripremaju se za „humanitarnu pauzu“ 20. oktobra u podeljenom gradu Alep na severu Sirije, rekao je načelnik Generalštaba ruske vojske Sergej Rudskoj.

Ruske agencije su prenele da je Rudskoj izjavio da će ruske i sirijske snage obustaviti borbe od 8.00 do 16.00 časova 20. oktobra kako bi omogućila civilima i pobunjenicima bezbedan izlaz iz grad, kao i evakuaciju bolesnih i ranjenih osoba.

On je naveo da će biti dva koridora kojima će ljudi moći da napuste Alep.

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini i šef francuske diplomatije Žan-Mark Ero naglasili su danas u Luksemburgu da su ministri inostranih poslova EU bili odlučni u zahtevu da se obustavi „masakr civila“ i pokrene mirovni proces i političko rešavanje krize u Siriji.

Ero je saopštio da su Francuska i Španija u tom cilju zatražile sastanak Saveta bezbednosti UN i, kako je podvukao, „mi, naravno, tu nismo imali na umu vojnu intervenciju, već političku, moralnu snaguć i obratili smo se Rusiji i rekli Rusima: vi možete zaustaviti taj masakr“.

Francuski ministar je takodje podvukao da je „Rusima poručeno: vi možete imati svu našu podrku u bitki protiv terorizma, Islamske države (Daeša) i Al-Nusre, ali najpre morate obustaviti bombardovanje i dopustiti humanitarnu pomoć stanovništvu Alepa“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar