U Čileu slavlje zbog izbora novog predsednika

SANTIJAGO DE ČILE – U Čileu su pripadnici levičarske pobedničke stranke slavili do ranih jutarnjih sati zajedno sa hiljadama ljudi koji su izašli na ulice sa zastavama i transparentima podrške kako bi proslavili izbornu pobedu Gabrijela Borića, koji će postati najmlađi predsednik zemlje ikada.

Borić (35), bivši lider studentskih protesta koji predvodi levičarsku koaliciju ubedljivo je pobedio svog rivala Hosea Antonija Kasta iz krajnje desnice, koji je ubrzo posle rezultata predsedničkih izbora priznao poraz, prenosi agencija Rojters.

„Veoma sam uzbuđena jer je ovo narod postigao. Prošslo je mnogo godina zlostavljanja i potrebne su nam promene u politici,“ rekla je jedna od pristalica Borića Patriša Garido usred gužve nastale tokom slavlja na ulicama glavnog grada.

Ona je dodala da ima puno vere i nade u mlade.

Nakon proglašene pobede Borić je rekao da će se boriti protiv ekološki štetnih projekata, među kojima su kopanje bakra i zlata.

„Uništavanjem sveta uništavamo sebe. Ne želimo više projekte koji uništavaju našu zemlju, zajednicu“, poručio je on. Takođe, on se u jučerašnjem pobedničkom govoru dotakao i prava starosedelaca, rodne ravnopravnosti i životne sredine, ali je govorio i o fiskalnoj odgovornosti i rekao da će se brinuti o ekonomiji.

„Pred nama je ogroman izazov. Znam da je u narednim godinama budućnost naše zemlje u pitanju, pa garantujem da ću biti predsednik koji brine o demokratiji“, kazao je Borić.

Za Borićevu pobedu navijali su levičarski lideri širom regiona poput Alberta Fernandesa u Argentini, Luisa Arsea u Boliviji, bivšeg predsednika Brazila Lula da Silve, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar