U trendu

U Finskoj se sutra održavaju parlamentarni izbori

HELSINKI – U Finskoj se sutra održavaju parlamentarni izbori na kojima će više od tri miliona Finaca sa pravom glasa moći da biraju 200 poslanika u parlamentu.
Na izborima će učestvovati više od 2.400 kandidata iz 22 partije, a ankete pokazuju da najveću podršku imaju desničarska Nacionalna koaliciona partija, kao i Socijaldemokratska partija aktuelne finske premijerke i nacionalistička Finska partija, svaka sa po nešto manje od 20 odsto podrške.

Finska premijerka Sana Marin (34), koja je 2019. postala najmlađa premijerka na svetu, na sutrašnjim izborima bori se da ostane na vlasti dok se zemlja suočava sa recesijom, objavio je Rojters.

Opozicija kritikuje koalicionu finsku vladu levog centra zbog prevelike potrošnje, dok premijerka ocenjuje da su izdvajanja za obrazovanje i zdravstvene usluge ključna
za obezbeđivanje ekonomskog rasta.

Rivali premijerke, Peteri Orpo iz desničarske Nacionalne koalicione partije i Rika Pura iz nacionalističke Finske partije, pozivaju na fiskalnu štednju da bi se obnovile državne finansije.

Rezultate najnovije ankete pokazuju da Nacionalna koaliciona partija vodi sa podrškom od 19,8 odsto, ispred premijerkinih socijaldemokrata i Finske partije koje su dobile po 19,2 odsto podrške.

Ukoliko budu takvi izborni rezultati, nijedna od tih stranaka neće moći sama da formira vladu.

Socijaldemokrate su 2019. godine pobedile veoma tesno, sa osvojenih 17,7 odsto glasova, podseća britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar