U Francuskoj ​danas državni praznik;​ jake mere bezbednosti​

U Parizu će ​danas ​povodom državnog praznika Dana pada Bastilje, biti održana tradicionalna vojna parada na kojoj po običaju prisustvuje predsednik Francuske Emanuel Mak​ron ali će ove godine u celoj zemlji biti rasporedjen do sada najveći broj dodatnih snaga bezbednosti, oko 110.000 policajaca i žandarma.

​Ministar unutrašnjih poslova Žerar Kolomb opravdao je tu meru zbog i dalje visokog stepena terorističke pretnje ali i zbog sutrašnje finalne utakmice Mundijala u Rusiji gde se reprezentacija Francuske protiv Hrvatske bori za titulu prvaka.

​U samom Parizu danas i sutra će biti više od 12.000 pripadnika snaga bezbednosti​. U glavnom gradu pre podne će biti održana vojna parada koja se obično kreće od Trijumfalne kapije do trga Konkord preko avenije Jelijsejskih polja.

​Parada počinje u 10.00 prolaskom Makrona vojnim vozilom Jelisejskim poljima do glavne tribine odakle će gledati paradu.​

​Na paradi učestvuje 4.290 vojnika, 220 vozila, 250 konja, 64 aviona i 30 heikoptera. Od gostiju očekuju se španski žandarmi, belgijska oklopna vozila i jedan avion nemačke vojne avijacije.​

Pored ​12.000 pripadnika ​snaga bezbednosti i oko 2.000 vojnika na širem području Pariza, biće rasporedjeno i oko 3.000 pripadnika ekipa vatrogasaca i medicinskog osoblja, prenela je agencija Frans pres.

U Francuskoj se tradicionalno za praznik ​priredjuju ​vatrometi i ulična slavlja.​ Francuzi se još oporavljaju od niza terorističkih napada od 2015. godine, dok je u Nici pre tačno dve godine, ​dok je bio vatromet za državni praznik, napadač kamionom uleteo u masu ljudi u glavnoj ulici. Ubio je 86 ​i ​​povredio više od 450​ ljudi.​

Ovogodišnji počasni gost parade japanski premijer Šinzo Abe otkazao je posetu Francuskoj kao i celu svetsku turneju predvidjenu tokom nedelje zbog nevremena na zapadu Japana gde je stradalo ​više od ​200 ljudi.

Abe je bio pozvan kao gost jer Francuska i Japan ove godine obeležavaju 160 godina diplomatskih odnosa.

​Prošlogodišnji počasni gost parade bio je američki predsednik Donald Tramp koji trenutno boravi u zvaničnoj poseti Velikoj Britaniji.

Pad Bastilje, 14. jula 1789. predstavlja simbol kraja apsolutističke monarhije i jedinstva nacije. Posle toga je 26. avgusta 1789. godine usvojena Deklaracija o ljudskim i gradjanskim pravima. Tom deklaracijom su kasnije utemeljene francuske nacionalne vrednosti – sloboda, jednakost i bratstvo (liberte, egalite, fraternite).

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike