U trendu

U Francuskoj i Italiji uhapšeno 19 osoba zbog pranja novca

HAG – Evropol je danas saopÅ¡tio da je u velikoj policijskoj akciji u Francuskoj i Italiji uhapÅ¡eno 19 osoba pod sumnjom da su deo kriminalnog kartela koji je novac zarađen od prodaje droge koristio za kupovinu zlata na legalnim trÅŸiÅ¡tima.

Krajem januara oko 300 policijskih sluÅŸbenika francuske ÅŸandarmerije i italijanske finansijske policije (IFC) izveli su akciju u kojoj su uhapsili osumnjičene u obe drÅŸave za koje se veruje da su deo organizovane kriminalne grupe koja stoji iza operacije velikog međunarodnog pranja novca kroz koju je kako se procenjuje prolazilo 5 do 7 miliona evra mesečno.

Koordinisane policijske akcije odvijale su se istovremeno u Parizu, Marselju, Ivri Sir Senu Banjoleu, Monpeljeu, FreÅŸisu, Grenoblu i Orvou na francuskoj teritoriji, a u Firenci, Arecu, BreÅ¡i i Rimu na italijanskoj, prenosi Interpol i navodi da je kao rezultat toga, uhapÅ¡eno 19 osumnjičenih, a zaplenjeno oko 550.000 evra, uključujući i nekoliko luksuznih satova i vozila.

Takođe se navodi da su vlasti u AlÅŸiru zaplenile zlato u vrednosti od gotovo milion evra.

Europol navodi da su hapšenja usledila nakon dvogodišnje kompleksne istrage koja se bavila aktivnostima ove kriminalne mreşe za koju se smatra da je bila veoma uspešna u svom delovanju.

Novac koji potiče uglavnom od krijumčarenja droge i utaje poreza prikupljali su kuriri u različitim gradovima u Francuskoj, pre nego Å¡to bi ga oprali kroz dve različite Å¡eme – putem sistema Havala, čime je omogućen prenos novca i kroz kupovinu zlata, poÅ¡to je deo prikupljenog gotovinskog novca slat u Italiju za kupovinu zlata od poslovnih saradnika.

Zlato je zatim prebacivano natrag u Francusku i Å paniju kako bi se morem izvezlo u AlÅŸir, gde bi ga preuzimali glavni pokretači ove međunarodne prevare.

Europol je učestvovao u ovoj istrazi od samog početka olakšavajući razmenu informacija. a na sam dan akcije, dva eksperta Europola su raspoređena na lice mesta u Francuskoj i Italiji kako bi se omogućila razmenu informacija u realnom vremenu i unakrsnu proveru podataka prikupljenih u toku akcije kroz bazu podataka Europola, navodi se na kraju saopštenja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar