U Francuskoj i Italiji uhapšeno 19 osoba zbog pranja novca

HAG – Evropol je danas saopštio da je u velikoj policijskoj akciji u Francuskoj i Italiji uhapšeno 19 osoba pod sumnjom da su deo kriminalnog kartela koji je novac zarađen od prodaje droge koristio za kupovinu zlata na legalnim tržištima.

Krajem januara oko 300 policijskih službenika francuske žandarmerije i italijanske finansijske policije (IFC) izveli su akciju u kojoj su uhapsili osumnjičene u obe države za koje se veruje da su deo organizovane kriminalne grupe koja stoji iza operacije velikog međunarodnog pranja novca kroz koju je kako se procenjuje prolazilo 5 do 7 miliona evra mesečno.

Koordinisane policijske akcije odvijale su se istovremeno u Parizu, Marselju, Ivri Sir Senu Banjoleu, Monpeljeu, Frežisu, Grenoblu i Orvou na francuskoj teritoriji, a u Firenci, Arecu, Breši i Rimu na italijanskoj, prenosi Interpol i navodi da je kao rezultat toga, uhapšeno 19 osumnjičenih, a zaplenjeno oko 550.000 evra, uključujući i nekoliko luksuznih satova i vozila.

Takođe se navodi da su vlasti u Alžiru zaplenile zlato u vrednosti od gotovo milion evra.

Europol navodi da su hapšenja usledila nakon dvogodišnje kompleksne istrage koja se bavila aktivnostima ove kriminalne mreže za koju se smatra da je bila veoma uspešna u svom delovanju.

Novac koji potiče uglavnom od krijumčarenja droge i utaje poreza prikupljali su kuriri u različitim gradovima u Francuskoj, pre nego što bi ga oprali kroz dve različite šeme – putem sistema Havala, čime je omogućen prenos novca i kroz kupovinu zlata, pošto je deo prikupljenog gotovinskog novca slat u Italiju za kupovinu zlata od poslovnih saradnika.

Zlato je zatim prebacivano natrag u Francusku i Španiju kako bi se morem izvezlo u Alžir, gde bi ga preuzimali glavni pokretači ove međunarodne prevare.

Europol je učestvovao u ovoj istrazi od samog početka olakšavajući razmenu informacija. a na sam dan akcije, dva eksperta Europola su raspoređena na lice mesta u Francuskoj i Italiji kako bi se omogućila razmenu informacija u realnom vremenu i unakrsnu proveru podataka prikupljenih u toku akcije kroz bazu podataka Europola, navodi se na kraju saopštenja.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike