U trendu

U Francuskoj novi štrajk železnice

Francuska železnica ponovo je danas u štrajku protiv reforme operatera SNCF, dok je francuska vlada odlučna da pored štrajka sprovede reforme do kraja.

Iako su mnogi vozovi danas ostali na stanicama, „svi treba da znaju da smo odlučni da idemo do kraja“, izjavio premijer Eduar Filip, a prenosi list Parizjen.

Železničari se bune zbog najavljene reforme SNCF-a, koji zbog finansijskih problema treba da predje u akcionarsko preduzeće, što protivnici reforme smatraju prvim korakom ka privatizaciji.

Reorganizacija unutar železnice i kraj privilegovanog statusa za pojedine zaposlene, deo je reforme koju je ranije obećao predsednik Francuske Emanuel Makron.

Ministar ekologije NIkola Ilo izjavio je danas da preduzeće koje gubi novac ne može da garantuje budućnost svojim zaposlenim i da je reforma SNCF-a neophodna.

Sindikati železničara sa svoje strane smatraju reformu „maskaradom“ osudjujući vlasti da žele da „unište javni sektor“ u zemlji.

Predstavnik sindikata Loran Bren izjavio je da nije bilo pregovora s vlastima i da bi štrajk mogao da traje i posle juna, odnosno duže od prvobitne najave.

To je do sada najveći talas štrajka i nezavodoljstva gradjana od dolaska Emanuela Makrona na vlasti pre manje od godinu dana.

Do sada su protesti s kojima se mladi francuski predsednik suočio malo uticali na promenu njegovog programa reformi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.