U trendu

U Francuskoj uhapšene tri žene zbog automobila sa plinskim bocama

Francuska policija uhapsila je u četvrtak još tri žene zbog sumnje da su povezane sa automobilom punim plinskih boca, koji je pronađen u blizini pariske katedrale Notr Dam tokom vikenda, rekao je ministar unutrašnjih poslova te zemlje Bernar Kaznev.

Kaznev je, obraćajući se putem televizije, istakao da su tri žene, starosti od 19, 23 i 39 godina, radikalizovane, kao i da su bili fanatici i da su najverovatnije uskoro planitrale da izvedu nasilan napad, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, jedna od njih je ranjena nakon što je u nju pucano jer je prethodno ubola nožem policajca tokom hapšenja.

Neimenovani izvor, blizak istraži, tvrdi da je napadač bila 19-ogodišnja kcerka vlasnika automobila, koja se vodila kao nestala.

Policiji je poznata zbog želje da ode u Siriju, gde su se brojni radikalizovani državljani Francuske i drugih zemalja pridružili redovima takozvane Islamske države.

Tri žene uhapšene su u mestu Busi Sent Antoan, koje je udaljeno oko 30 kilometara jugoistočno od Pariza.

Broj uhapšenih zbog povezanosti sa istragom od utorka je time je porastao na sedam.

Francuska policija ranije je uhapsila jedan par zbog istog slučaja, posle čega im je određen pritvor.

Pre tog hapšenja, Kancelarija pariskog tužioca saopštila je da je na jugu zemlje priveden radikalizovani par, odnosno 34-godišnji muškarac i 29-godišnja žena iz istih razloga.

Automobil pronađen u nedelju ujutro nije imao registarske tablice i unutra nikoga nije bilo, a bili su mu uključeni „migavci“.

Te večeri je vlasnik automobila policiji prijavio nestanak svoje radikalizovane ćerke, ali nije rekao i da mu je nestao automobil, saopštila je kancelarija Tužilaštva.

Policija je nakratko privela i ispitala vlasnika automobila, a potom ga je pustila, a pored vlasnika nakratko su privedene i ispitane još tri osobe, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.