U trendu

U Gvatemali se održavaju predsednički izbori

GVATEMALA SITI – U Gvatemali se danas održavaju predsednički izbori, a novi predsednik suočiće se sa velikim izazovom nakon što je ta zemlja pristala da bude bezbedna treća zemlja za migrante pod pritiskom američkog predsednika Donalda Trampa.

Uz pretnju ekonomskih sankcija ako odbije, odlazeća vlada potpisala je u julu sporazum o prijemu migranata uprkos endemskom siromaštvu i nasilju koje potresa ovu zemlju Centralne Amerike, prenosi Rojters.

Glasači biraju između konzervativnog kandidata Alehandra Đamateija i njegove rivalke iz redova levog centra, bivše prve dame Sandre Tores.

Oboje kandidata su kritikovali sporazum o migrantima, ali verovatno neće moći mnogo da učine da ga spreče, navodi Rojters.

Anketa sprovedena između 29. jula i 5. avgusta daje prednost Đamateiju i 39,5 odsto glasova, dok bi Toresova dobila 32,4 procenta.

Onaj ko bude izabran na funkciju predsednika suočiće se sa situacijom u kojoj je 60 odsto stanovnika siromašno, u zemlji gde su rašireni kriminal i nezaposlenost, a što je primoralo na stotine hiljada stanovnika da migriraju na sever.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.