U trendu

U HR raste broj zaraženih streptokokom, preminulo pet osoba za dve sedmice

ZAGREB – Broj zaraženih streptokokom u Hrvatskoj raste, a u protekle dve sedmice od ove bakterije preminulo je pet osoba, što je najviše u poslednjih pet godina,

Odgovore zašto je streptokoka toliko opasna, koji su uzroci, simptomi i na šta treba paziti otkrili su infektolozi, doktori Srđan Roglić i Bruno Baršić u jutarnjoj emisiji HRT-a.

„To je infekcija u kojoj dolazi do prodora streptokoka u krvotok što nije uobičajeno. On luči neke toksine pa pravi teže kliničke slike. Osim streptokoknih angina moguće su malo teže infekcije“, rekao je infektolog KB-a Dubrava Baršić.

Roglić je rekao da, ako se govori o streptokoknoj angini to je više bolest dece nego odraslih.

„Ako govorimo o invazivnim infekcijama uzrokovanim streptokokom onda je mrvicu veća incidenca kod odraslih nego kod dece“, rekao je Roglić, inače, načelnnik Odeljenja za malu decu u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti „Fran Mihaljević“.

Infektolog Baršić upozorava da, kao i kod svih kapljičnih infekcija, i kod streptokoka treba izbegavati bliski kontakt. Napominje da je važno nositi maske i imati dobru higijenu ruku. To je posebno bitno u poslednje vreme jer više i teže oboljevaju deca.

„Ono što se prvo primeti u drugim evropskim zemljama pa i u Americi je povećani broj, ne samo u ove dve pandemijske godine nego i period pre pandemije, streptokoknih infekcija i drugih virusnih respiratornih infekcija. Ne znamo zašto je tome tako. Bila je teza da se pojavio novi soj ili da je neki drugi raspored sojeva. Međutim, ispitivanja to nisu dokazala“, kaže Roglić.

Lekari upozoravaju da je streptokoka, kao i kod svake bolesti, najvažnije prepoznati što ranije o čemu se radi jer ta bakterija uzrokuje širok dijapazon bolesti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar