U trendu

U Indoneziji zatvoreni aerodromi zbog erupcije vulkana, zemljotres na istoku

Hiljade turista blokirani su danas na tri indonežanska ostrva kada su zbog vulkanskog pepela iz planine Rindžani zatvoreni aerodromi,  a pepeo je pokrio cela sela i poljoprivredno zemljište. 

Zemljotres magnitude 6,3 potresao je danas istočni deo Indonezije, prema navodima američkog instituta USGS, što je potres koji može da izazove manje štete bez žrtava, naveli su lokalni zvaničnici. Zemljotres je pogodio skup ostrva istočno od mesta erupcije vulkana.

Planina Rindžani na osrvu Lombok izbacivala je danas pepeo 3.500 metara u vazduh, rekao je Sutopo Purvo Nugroho, portparol Nacionalne agencije za delovanje u katastrofama. Zbog erupcije zatvorena su tri aerodroma. 

Otkazani su ili odloženi letovi na medjunarodnom aerodromu Ngurah Rai na Baliju, oko 135 kilometara od Lomboka, i na Selaparang aerodromu u Mataramu, glavnom gradu provincije Zapadna Nusatengara, na ostrvu Lombok.

Kasnije je zatvoren i aerodrom Blimbingsari u Banjuvangi, na istočnom delu glavnog ostrva Džava, javilo je Ministarstvo saobraćaja.

Zatvaranje aerodroma pogodilo je ukupno 692 medjunarodnih i domaćih letova, koji su ili otkazani ili odloženi za sutra, navelo je ministarstvo.

Aviokompanijama naloženo je da izbegavaju rute blizu planine i rečeno da će odluka o ponovnom otvaranju ta dva aerodroma biti doneta rano sutra, rekao je portparol ministarstva.

Na aerodromu na Baliju mnogi putnici žalili su se na nedostatak informacija o odloženim letovima i neki su spavali na klupama na aerodromu.

Farme i drveće oko vulkanske planine visoke 3.726 metara prekriveni su debelim slojem sivog pepela, ali obližjnji gradovi i sela nisu u opasnosti, rekao je portparol.

Epicentar zemljotresa nalazi se na dubini od 14 kilometara ispod mora na ostrvu Alor oko 10.45 po lokalnom vremenu (4.45 po centralnoevropskom vremenu), 77 kilometara od Dilija, glavnog grada istočnog Timora, naveo je američki institut. Alor je ostrvo koje se nalazi istočno od Lomboka i Balija gde su zbog aktivnosti vulkana zatvoreni aerodromi.

Jedan lokalni zvaničnik naveo je da se zemljotres osetio jako dva minuta u Aloru, skupu izolovanih ostrva blizu epicentra. On je rekao da su dobili izveštaj da je najmanje jedna zgrada srušena i da zvaničnici još pokušavaju da stupe u kontakt sa izolovanim mestima gde nema telefonskih veza da se ustanovi da li ima štete ili žrtava.

Potres nije dao upozorenje na cunami, navela je nacionalna agencija za katastrofe.

Rindžani je jedan od 130 aktivnih vulkana u Indoneziji. Indonžanski arhipelag podložan je vulkanskim erupcijama i zemljotresima jer se nalazi na „vatrenom pojasu“ Pacifika, koji obuhvata tektonsku ploču od zapadne polulopte, preko Japana i jugoisočne Azije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.