U trendu

U Iraku i Siriji 30.000 stranih terorista

Gotovo 30.000 stranih boraca terorista nalaze se u Iraku i u Siriji, rekao je danas direktor Komiteta UN za borbu protiv terorizma Žan-Pol Labord i upozorio da postoji rizik od sve jačih napada u njihovim zemljama porekla.

Labord je rekao da su strani teroristički borci vrlo brojni u Iraku i u Siriji, da ih ima oko 30.000 i da će se oni,  sada kada se smanjuje prostor pod kontrolom Islamske države u Iraku, vraćati u svoje zemlje porekla i to ne samo u Evropi, nego i druge zemlje kao što su Tunis i Maroko.

„Rizici od terorističkih napada u zemljama porekla mogu biti jači kao kontrateža pritiscima koji se vrši na njih“, rekao je Labord, na konferenciji za štampu u UN.

On je pozvao države da uspostave metodu „filtriranja“ da se izdvoji veliki broj stranih boraca koji nisu opasni od onih koji jesu.

Labord, bivši francuski sudija rekao je i da medjunarodna zajednica ima pravna sredstva da se bori potiv terorizma ali je naglasio da je prilagodljivost i fleksibilnost terorističkih organizacija mnogo brža od organizhacije vlada.

On se založio za to da medjunarodna zajednica više radi sa privatnim firmama kao što su Gugl, Tviter ili Majkrosoft da bi bolje nadzirali teroriste preko interneta, a da se istovremeno ne krši sloboda izražavanja.

On je takodje pozvao države da brže razmenjuju informacije i upozorio će broj terorističkih napada nastaviti da raste ako se to ne bude radilo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar