U Iraku sledeće nedelje temperature preko 50 stepeni

Irački meteorolozi upozorili su danas da će temperature u toj zemlji porasti sledeće nedelje i da se očekuje da dostignu 51 stepen Celzijusa, što će otežati muke Iračanima, suočenim s pogoršanom bezbednosnom situacijom i lošim funkcionisanjem javnih službi.

Irak se leti redovno suočava s nesnosnim vrućinama, a situaciju otežavaju česti nestanci struje. Na nekim javnim mestima postavljeni su tuševi i rashladjivači s vodom, a ulični prodavci i taksisti drže mokre maramice na čelu. Sanduci s lubenicama, sladoledom i hladnim pićima mogu se videti gotovo na svakom ćošku.

Meteorološka služba je saopštila da je temperatura danas dostigla 50 stepeni u tri oblasti na jugu Iraka. Najtopliji gradovi u julu, s 52 stepena, bili su Basra i Majsan.

Prošlog leta najviša temperatura u Bagdadu bila je 51 stepen, a u Basri 53 stepena Celzijusa.

Za razliku od drugih država u regionu, Irak nema turističke destinacije, na kojima bi ljudi mogli da se sklone od vrućine. Većina Iračana koji nemaju sredstva zu put u neku susednu zemlju, imaju zbog toga malo opcija na raspolaganju, medju kojima su odlazak na sever zemlje, gde postoji kurdska samouprava, kupanje u rekama ili kanalima za navodnjavanje, odlazak u klimatizovane šoping molove i ostanak kod kuće.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike