U trendu

U Iranu smaknut trgovac zlatom zbog špekulacija s krizom riala

Iran je u sredu pogubio dvojicu ljudi, od kojih jednog trgovca nazvanog „Sultan kovanog novca“, zbog učešća u masovnoj trgovini zlatom vrednosti stotina miliona dolara, čime su se okoristili od krize iranske valute, objavila je agencija Mizan.

Pogubljeni su Vahid Mazlumin i njegov saučesnik Mohamed Esmail Gasemi, osuđeni zbog „zemaljske korupcije“ – što je najteža optužba u Iranu – pošto su „formirali i upravljali mrežom koja je destabilizovala privredu“, kaže Mizan, onlajn agencija povezana sa pravosudnom vlasti.

Iran je ove godine imao oštar pad privrede, pošto su se maja Sjedinjene Države povukle iz Međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. godine, i ponovo uvele jednostrane sankcije protiv Teherana.

Mnogi Iranci su požurili da obezbede svoje uštedjevine kupovinom deviza i dragocenih metala, što je dovelo do brze devalvacije riala od skoro 70 odsto u odnosu na dolar i do učetvorstručavanja cene zlata.

Policija je rekla da je Mazlumin uhapšen jula, s „najmanje dve tone zlatnika“.

Transakcije njegove mreže su procenjene na stotine miliona dolara.

„Ta detaljna mreža je destabilizovala privredu kroz kupovinu, prodaju i krijumčarenje deviza i zlatnika“, napisala je agencija Mizan.

Vlasti i iranska štampa govorili su ove godine o bandama švercera i posrednika koji manipulišu tržištem gomilajući dolare i zlatnike da bi povećali cene.

Avgusta je vrhovni lider Ali Hamnei odobrio zahtev pravosuđa da uspostavi „specijalne revolucionarne sudove“ da bise „hitno i pošteno“ sudilo optuženima za privredne zločine. Neka suđenja je prenosila televizija.

Mazlumin i Gasemi su osuđeni 26. septembra, a Vrhovni sud je 21. oktobra potvrdio smrtnu kaznu.

Treći suoptuženi, Hamid Bageri-Dermani takođe je osuđen na smrt zbog „korupcije“, ali se žalio Vrhovnom sudu, te čeka ishod tog postupka.

Avgustu je guverner Centralne banke otpušten zbog pada riala, a uhapšen je njegov zamenik, zadužen za strane valute.

Iran ne objavljuje zvanične statističke podatke o pogubljenjima. Međutim, po izveštaju iz aprila humanitarne organizacije „Amnesti internešnel“, Iran je bio a dugom mestu 2017. godine po broju izvršenih smrtnih kazni, iza Kine: 507 ljudi je pogubljeno u Iranu, uključujući šest žena.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar