U trendu

U istočnoj Ukrajini na snazi krhko primirje za početak školske godine

U istočnoj Ukrajini gde je na snazi krhko primirje danas je počela školska godina, dok se dve strane u sukobu medjusobno optužuju za kršenje prekida vatre dogovorenog 25. avgusta.

Lider proruskih pobunjenika Eduard Basurin izjavio je Frans presu da je nivo nasilja opao i dodao da je primirje od 25. avgusta prekršeno 17 puta.

Misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) koja nadgleda primenu primirja saopštila je danas da su obe strane prekršile prekid vatre, javila je agenciija AP.

Sukobi na istoku Ukrajine izbili su u aprilu 2014, pošto je predsednik Ukrajine Viktor Janukovič svrgnut s vlasti u februaru te godine. Stanovnici tog područja glasali su za nezavisnost na referendumima, a Kijev je započeo vojnu operaciju protiv proruskih pobunjenika.

U sukobima je stradalo više od 10.000 ljudi. U februaru 2015. je potpisan mirovni sporazum koji podrazumeva prekid vatre, povlačenje oružja sa prve linije fronta i ustavne reforme.

Primirje se, medjutim, stalno krši, uz medjusobne optužbe sukobljenih strana, ukrajinske vojske i proruskih pobunjenika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar