U trendu

U jeku regionalne napetosti Japan održava vojne manevre

TOKIO – Iako su regionalne tenzije u porastu, japanske kopnene trupe održavaju svoje prve vojne manevre posle više od 30 godina.

Japanske kopnene snage izvode ogromnu vojnu vežbu širom zemlje kako bi pripremile svoje trupe za potencijalni sukob i od sredine septembra oko 100.000 ljudi, 20.000 vozila i 120 letelica učestvuje u različitim vežbama operativne spremnosti, prenosi CNN.

Poslednjih godina, indo-pacifički region postao je žarište napetosti, a zvaničnici japanskih kopnenih snaga upozoravaju na „najgore bezbednosno okruženje od kraja Drugog svetskog rata“.

„Ova vežba kopnenih snaga je fokusirana na poboljšanje operativne efikasnosti, odvraćanja i sposobnosti reagovanja“, predočio je pukovnik japanske vojske Noriko Jokota.

Ranije ove nedelje, Severna Koreja je saopštila da je uspešno testirala novu balističku raketu sa podmornice, navodeći da je raketa pala u Japansko more.

Istovremeno, dalje na jugu istočne Azije Kina pojačava pritisak na Tajvan čestim slanjem svojih ratnih aviona u zonu dejstva tajvanske PVO.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar