U jeku tenzija sa SAD Rusija testira balističke rakete

Ruska vojska izvela je danas niz proba interkontinentalnih balističkih raketa, u jeku tenzija sa SAD povodom Sirije, javlja AFP, uz ocenu da je to najnoviji primer “pokazivanja ruskih mišića”.

Ruske snage ispalile su raketu koja može da nosi nuklearnu bojevu glavu sa podmornice Pacifičke flote u Ohotskom moru severno od Japana, javila je ruska državna agencija RIA Novosti.

Jedna raketa “topolj” ispaljena je iz podmornice u Barencovom moru, dok je treća lansirana na lokaciji na severozapadu Rusije, javile su ruske agencije.

Do najnovijeg “pokazivanja moći Moskve” – koja sprovodi redovne vojne vežbe otkako su njene veze sa Zapadom pogoršane 2014. godine zbog Ukrajine – dolazi u trenutku kada su tenzije pojačane proteklih dana, primećuje francuska agencija.

Zapad optužuje Moskvu da čini potencijalne ratne zločine vazdušnim napadima koje, u znak podrške snagama sirijske vlade, izvodi na delove sirijskog grada Alepa koji su pod kontrolom sirijskih pobunjenika.

Vašington je ranije oštro kritikovao Moskvu zbog, kako tvrdi, “nuklearnih pretnji” u trenutku kada su odnosi između Istoka i Zapada posle pripajanja Krima Rusiji u martu 2014. pali na najniži nivo otkako je okončan hladni rat, podseća AFP.

(Tanjug)

Ostavite komentar