najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

U Južnom Sudanu trodnevna žalost

Broj mrtvih od eksplozije kamiona-cisterne sa gorivom u Južnom Sudanu povećao se na 193, a vlada ove afričke zemlje je danas proglasila trodnevnu nacionalnu žalost.

Do tragedije je došlo u sredu kod grada Maridi u saveznoj državi Zapadna Ekvatorija, pošto je kamion-cisterna skliznuo sa puta u jarak, što je lokalno stanovništvo masovno iskoristilo za skupljanje goriva koje je isticalo iz vozila. Onda je, pod još nejasnim okolnostima, cisterna odletela u vazduh.

Prve procene su govorile o 85 mrtvih i brojnim povređenima. Guverner Zapadne Ekvatorije Patrik Rafael Zamoi rekao je danas da je u međuvremenu još povređenih preminulo.

Zamoi je takođe rekao da će bilans poginulih verovatno biti veći, jer zvaničnici broje samo one koje su poginuli na licu mesta ili u bolnici.

Prema njegovim rečima, moguće je da ima još onih o kojima se ne zna, ili onih koji su od povreda preminuli kod kuće.

Prema podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, u bolnicu u Maridiju dovedeno je novih trideset teško povređenih pacijenata, a iz glavnog grada Džube su ka mestu nesreće poslata dva helikoptera sa namirnicama i još jedan hirurg.

Ministarstvo zdravlja traži hitne donacije krvi za pacijente koji su evakuisani u Džubu, kako bi dobili bolju negu.

Preživeli su rekli Asošiejted presu da u Maridiju ima nedovoljno medicinskog osoblja, zato što je ono izbeglo pred sukobima nepoznatih naoružanih ljudi i nacionalne armije.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike