U trendu

U Kambodži održani izbori bez glavne opozicione stranke

Birači u Kraljevini Kambodži danas su glasali na izborima na kojima nije učestvovao jedini ozbiljni rival vladajućoj partiji premijera Hun Sena koji je na vlasti 33 godine.  

Birališta su zatvorena u 15.00 po lokalnom vremenu, a ministar informisanja Kiu Knharit napisao je na Fejsbuku da je 75 odsto od 8,3 miliona registrovanih birača izašlo na izbore. Preliminarni rezultati očekuju se večeras.

Hun Sen, 65, na vlasti je u Kambodži 33 godine i njegova Partija naroda Kambodže (PPC) pobedjivala je na svim izborima od 1998. godine.

Kritičari su današnje izbore nazvali „farsom“ pošto je opoziciona Kambodžanska partija nacionalnog spasa (CNRP), jedina stranka koja može da predstavlja verodostojni izazov Hun Senu, raspuštena u novembru 2017. godine, a njen vodja Kem Sokha uhapšen.

Medjutim vladajuća partija PPC navodi da 19 drugih stranaka učestvuje na izborima.

Medju onima koji dovode u pitanje kredibilitet izbora su SAD i Evropska unija.

Hun Sen, jedan od bivših vojnih komandanata Crvenih Kmera koji im se kasnije suprotstavio, vodio je  zemlju tokom perioda brzog posleratnog ekonomskog rasta.

On je 1985. godine, sa samo 32 godine, postao najmladji premijer u svetu, a danas je predsednik vlade sanajdužim stažom u svetu i jedan od lidera u svetu koji su najduže na vlasti.

Njegova počasna titula u prevodu glasi: „Plemeniti premijer i Vrhovni vojni komandant“.

Kritičari ga opisuju kao „podmuklog manipulatora koji uništava političke protivnike“ (australijs list „Sidnej moning herald“) i kao diktatora koji autoritarno vlada pomoću sile, pretnji i korupcije da bi održao populističku bazu svoje vlasti.

Pod njegovom vlašću su ubijene hiljade opozicionara i aktivista, a većina tih slučajeva nije istražena.

Hun Sen je cenatraizovao vlast u Kambodži i ima ličnu gardu koja se po snazi meri za armijom te zemlje, te se njegovo nasilno obaranje s vlasti smatra nemogućim.

Dugo ga optužuju da koristi sudove i bezbednosne snage da uguši protivničke glasove i zastraši kritičare, ali je godinama dozvoljavao odredjenu političku opoziciju njegovoj partiji CPP.

Pored toga što je rascepkao opoziciju, vlada Hun Sena takodje je ućutkala kritičke glasove u medijima. Uoči izbora vlada je naredila privremeno blokiranje 17 vebsajtova, medju kojima su Glas Amerike i  lokalni mediji. Vlada je navela propise kojim se zabranjuje medijima da šire informacije koje bi mogle da utiču na bezbednost.

Ovi izbori predstavljaju „smrt demokratije“, rekao je za Bi-Bi-Si (BBC) opozicionar Mu Sošua.

Analitičari navode da će ključni test za legitimitet Hun Sena biti broj glasača na biralištima. Tokom kampanje opozicioni aktivisti koji su pozivali na bojkot izbora, optuženi su za podsticanje nereda.

Osnivač zabranjene partije CNRP, Sam Rejnsi, koji je u izgnanstvu u Francuskoj da bi izbegao zatvor, pozvao je na bojkot izbora koje je nazvao „farsom“.

„Za narod Kambodže koji ne može da napravi pravi izbor zbog odsustva CNRP-a rezultat ovih lažnih izbora sprovedenih u atmosferi straha je izdaja narodnne volje“, napisao je on danas na Fejsbuku.

Hun Senova partija zabrinula se posle poslednjih izbora 2013. godine, kada je izlaznost je bila 69 odsto, a birači su masovno glasali za opozicioni CNRP koji je prikupio 44 odsto glasova.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike