U trendu

U Kapitolu odata počast policajcu Sikniku stradalom u upadu

VAŠINGTON – Američki zastupnici, gradonačelnik Vašingtona i policajci sa Kapitola odali su u sredu pod kupolom parlamenta počast Brajanu Sikniku, policajcu koji je umro od povreda zadobijenih tokom upada pristalica bivšeg predsednika Donalda Trampas u Kapitol 6. januara.

Izlaganje posmrtnih ostataka jedna je od najvećih počasti koje Kongres može odati nekom civilu. Siknik (42) je tek peta osoba i treći policajac sa Kapitola koji je dobio to priznanje, prenosi Rojters.

Siknik je jedan od policajaca koji su branili zgradu Kongresa kada su stotine Trampovih sledbenika upale u nju želeći da zaustave potvrđivanje izborne pobede sadašnjeg predsednika Džoa Bajdena.

„To što su Brajan i njegova porodica morali da plate tako visoku cenu za njegovu predanu službu na Kapitolu je besmislena tragedija sa kojom se još borimo“, rekao je vođa senatske većine Čak Šumer.

Posle njegovog govora predsednica Zastupničkog doma Nensi Pelosi, dva kongresna sveštenika i desetine ljudi ušli su u prostoriju gde je uz američku zastavu bila izložena drvena kutija sa Siknikovim pepelom.

Nakon odavanja počasti pepeo je prenet na nacionalno groblje Arlington.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.