U trendu

U Keniji danas predsednički i parlamentarni izbori

NAJROBI – Kenijci su danas izašli na birališta na izborima za poslanike i novog predsednika, nakon što je aktuelnom šefu države Uhuru Kenijati istekao drugi mandat.

Glavni kandidati koji se bore za njegovog naslednika dobro su poznati na političkoj sceni Kenije, navodi Rojters.

Vilijam Ruto, 55, bio je Kenijatin zamenik poslednjih devet godina, iako su se među njima pojavili sukobi, pa je odlazeći predsednik pred izbore dao podršku Railu Odingi, 77, veteranu opozicije.

Kenija je stabilna država u nestabilnom regionu, a Kenijata je tokom dva mandata na koje je ograničen, ostvario infrastrukturni procvat, uglavnom finansiran stranim zajmovima koji će ostati njegovim naslednicima, a svojevremno je izjavio da ne može ništa da uradi u borbi protiv korupcije, navodi Rojters.

Na nekim biračkim mestima u glavnom gradu Najrobiju, Garisi i Naivaši, redovi su jutros bili kraći nego na prethodnim izborima, a za sada nepoznato li će se izlaznost povećati tokom dana.

Ukupna izlaznost na poslednjim izborima bila je blizu 80 odsto, a u biračke spiskove upisano je 22,1 miliona glasača, dok se prvi rezultati očekuju večeras, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar