U Latinskoj Americi zaplenjeno 4,5 tona kokaina

U medjunarodnim operacijama pet južnoameričkih zemalja uz pomoć Interpola i američke Agencije za borbu protiv droge (DEA) zaplenjeno je više od 4,5 tone kokaina i uhapšeno 15 ljudi, saopštila je danas kolumbijska policija.

„Zahvaljujući sporazumima o saradnji i razmeni informacija u borbi protiv trgovine drogom (…) u medjunarodnim operacijama je zaplenjeno više od 4,5 tone kokaina (…) u Kolumbiji, Ekvadoru, Gvatemali, Nikaragvi i u Peruu“, saopštila je kolumbijska Direkcija za kriminalističke istrage, bez iznošenja datuma tih operacija.

Najveća zaplena se odigrala u Gvatemali, gde je obalska straža presrela „dva glisera čija je posada skočila u more sa 1,5 tonom kokaina“. Tom prilikom su uhapšena tri Gvatemalca.

Druga „koordinisana operacija sa policijom Nikaragve i uz podršku DEA je dovela do presretanja glisera sa više od tone kokaina (…) koji je posada napustila i pobegla“.

U saopštenju se navodi da je droga bila poslata u Nikaragvu i SAD iz tajnih luka u Kolumbiji.

U drugim akcijama su uhapšeni Peruanci, Ekvadorci i Kolumbijci.

Kolumbija je najveći svetski proizvodjač kokaina i biljke koke koja je 2016. gajena na 146.000 hektara plantaža. Prema podacima UN u toj zemlji prošle godine proizvedeno je 866 tona kokaina.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike