U trendu

U Los Anđelesu je sve više zaraženih tifusom, brojke su alarmantne

Sve je veći broj slučajeva zaraze tifusom na području Los Anđelesa, a brojevi zaraženih postaju alarmantni, objavila je Služba za javno zdravstvo grada Los Anđelesa, a prenosi CNN.

„Do ponedeljka je na području okruga Los Anđelesa zabeleženo 57 slučajeva oboljenja tifusom, bolesti koja se prenosi insektima“, izjavili su iz Službe.

Pasadena je jedan od najpogođenijih gradova okruga Los Anđelesa. Ove godine, broj zaraženih tom bolešću u njemu se popeo s očekivanog jednog slučaja godišnje na pet.

Ne zna se razlog sve većeg broja zaraženih

„Pojava određenog broja slučajeva zaraze tifusom na godišnjem nivou uobičajena je za okrug Los Anđelesa, a uzrokuju je dve vrste bakterija, Rickettsia typhi i R. felis. Najbolja preventivna mera je minimalizovati bilo kakvu izloženost buvama. Kućne ljubimce, dvorišta i domove treba osloboditi buva“, izjavila je epidemiološkinja En Rimoin, sa Unverziteta u Kaliforniji.

„Budući da se tifus prenosi buvama, moguća je pojava endemskog tipa tifusa tokom cele godine. Trenutno možemo samo spekulisati o tome koji su razlozi ovakvog porasta broja zaraženih. Služba za javno zdravstvo okruga Los Anđeles ozbiljno se bavi tim problemom kako bi došao do nekih konkretnih odgovora“, dodala je.

Simptomi i lečenje

Tifus je sistemska bolest koju uzrokuje bakterija, a prenose je muve, vaši, buve ili drugi slični organizmi tako što putem fekalija zaraze hranu koju kasnije upotrebljavaju ljudi. Simptomi bolesti su visoka temperatura, bolovi u stomaku, glavobolje i osip. Mada je tifus uz pomoć antibiotika danas izlečiv, vrlo često je potreban duži period hospitalizacije. U retkim slučajevima završava i smrću pacijenta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.